Belföld

„Baranyi minden esetben csak a hatalmát fitogtatja”

A polgármesteri kabinetet felduzzasztották Kétfarkú Kutya Párt-os aktivistákkal, a hivatal dolgozói sorra távoznak

Nem szakmai alapon tartja számon a dolgozókat Baranyi Krisztina, számára mindenki fideszes, aki nem rajong feltétel nélkül az ő néze­teiért. Ennek az a következménye, hogy folyamatos az elvándorlás a hivatalból – mondta lapunknak Gyurákovics Andrea, a ferencvárosi Fidesz frakcióvezetője. Kijelentette: a polgármester döntései minden szakmai alapot nélkülöznek, kizárólag a személyes bosszú és vélt sérelmei vezetik.

„Baranyi minden esetben csak a hatalmát fitogtatja”
Baranyi Krisztina
Fotó: MH/Purger Tamás

– A polgármester továbbra is sikertörténetként beszél a parkolási rendszer átalakításáról, noha már ötmillió forintnál tart a bírság a közbeszerzés megkerü­léséért, ráadásul a szerződés megsemmisítése miatt jelenleg parkolási szoftverrel sem rendelkezik legálisan az önkormányzat cége. Mi lesz, ha ismét fizetőssé válik a parkolás? Ki járt eddig jól a reformmal?

– Kezdjük az elején. Baranyi megválasztása után, decemberben kinevezte Pataki Mártont a FEV IX. élére, bár korábban azt ígérte, hogy minden cég vezetőjét nyílt pályázaton fogják kiválasztani, Pataki pedig azonnal szabadságra ment tavaly február elejéig.

Vagyis a reform kezdetén nem volt dolgozó vezetője a parkolást üzemeltető cégnek! Meg is látszott a fejetlenség, ugyanis február közepéig több parkolási zóna nem működött, ez bevételkiesést okozott a kerületnek, ráadásul a követeléskezelés sem működött. Az átmeneti időszakra, tehát amíg a közbeszerzési eljárás folyik, szerződést kötöttek két céggel úgy, hogy a nevüket már az előterjesztésbe is beírták előre, rájuk mondta a polgármester, hogy csak „kis tolvajok” a parkolási rendszerben.

Baranyi azzal kampányolt, hogy a helyiekkel együtt fogja vezetni Ferencvárost, ám a testületi ülésen többször elmondta, öngyilkosság lenne kikérni a kerületiek véleményét – idézte fel Gyurákovics Andrea fideszes frakcióvezető
Baranyi azzal kampányolt, hogy a helyiekkel együtt fogja vezetni Ferencvárost, ám a testületi ülésen többször elmondta, öngyilkosság lenne kikérni a kerületiek véleményét – idézte fel Gyurákovics Andrea fideszes frakcióvezető
Fotó: MH/Papajcsik Péter

– A továbbiakban is így nézett ki a kampányban ígért átláthatóság parkolásügyben?

– Az év folyamán több beszámolót is tartott Pataki Márton, minden alkalommal arról biztosította a képviselő-testületet, hogy minden nagyon szép, minden nagyon jó, és tökéletesen működik. A dokumentumok viszont egy idő után már csak a bevételi oldalt tartalmazták, kihagyva a kiadási oldalt. Amikor erre rákérdeztünk, az volt a válasz, hogy a pandémiás időszakban nem keletkezett kiadás. Aztán júliusban jött az első  hideg zuhany, ugyanis a testületi ülésen kiderült, hogy a közbeszerzési eljárás még nem ért véget, és kétmillió forintos bírságot kapott a FEV IX. a közbeszerzés szabálytalan kiírása miatt.

Az őszi üléseken már csak rövid és nem átfogó tájékoztatókat kaptunk. A költségvetés-módosítások során a parkolással összefüggő kiadások sora fokozatosan emelkedett, válasz a miértre nem volt. Ezután jött a Közbeszerzési Döntőbíróság határozata, amelyből kiderült, hogy újabb bírságot kapott a FEV IX., és visszamenőleg megsemmisítették a szerződéseket. A határozat szerint szeptemberig huszonötmillió forint került kifizetésre, azután megtudtuk, hogy az utolsó három hónapban még kilencmillió. Mivel hivatalosan erről sincs tájékoztatás, kérdéses, felkészültek-e a fizetős időszakra.

Eközben a kerületi lakosok kapják az emlékeztetőt arról, hogy a lakossági várakozási engedélyük hamarosan lejár, és hosszabbítsák meg. Tehát a közpénzek átláthatatlan költése folyik, nincs érvényes szerződés az üzemeltetésre, de a lakosok a személyes adataikat megadva, nem tudják, kinek, fizessék a díjakat!

– A polgármesteri hivatal átvétele óta lehet hallani működési zavarokról, távozó szakemberekről, munkatársakról. Nemrég arról olvashattunk, hogy már a takarításra sincs ember. Mi folyik az önkormányzatnál?

– Baranyi azzal kezdte polgármesteri tevékenységét, hogy kijelentette, darabra tudja, ki a fideszes az önkormányzatban. Vagyis nem szakmai alapon tartja számon a dolgozókat, és számára mindenki fideszes, aki nem rajong feltétel nélkül az ő nézeteiért.

Ennek az lett a következménye, hogy húsz-harminc éve a közigazgatásban lévők távoznak, az elvándorlás folyamatos, a jegyző asszony az egyik testületi ülésen azt mondta, lassan elfogynak azok a dolgozók az önkormányzatban, akik érdemi munkát végeznek. Információink szerint ez a szám már száz felett jár, ami komoly működési zavarokat is okozhat. Egyébként olyan dolgozók is otthagyták már Baranyit, akiket ő vett fel.

Eközben a polgármesteri kabinetet felduzzasztották Kétfarkú Kutya Párt-os aktivistákkal. Viszont a takarítással kapcsolatos eljárásokat nem sikerült megoldani, jelenleg az önkormányzati dolgozók takarítanak és fertőtlenítenek. Ez komoly egészségügyi kockázattal is jár a pandémiás időszakban. És a Közbeszerzési Hatóság újabb bírságot szabott ki az önkormányzatra védőfelszerelések szabálytalan közbeszerzése tárgyában...

– Lehet tudni arról, milyen döntéseket hozott Baranyi Krisztina az újabb veszélyhelyzet ideje alatt tavaly november óta? Nyilvánossá teszi az általa kötött szerződéseket a polgármester?

– A képviselőket már a meghozott határozatokról értesíti az önkormányzat, mindenféle előzetes egyeztetés nélkül. Baranyi nem kíváncsi a képviselők javaslataira, véleményére. Így azokról a szerződésekről sincs információnk, amelyekről egy személyben döntött Baranyi.

Tudjuk viszont, hogy egyik első intézkedésével a többszörösére emelte egy, a kerületben majdnem tíz éve sikeresen működő, kimagasló szakmai tevékenységéért többszörösen kitüntetett magánbölcsőde bérleti díját. Az indoklás már a tőle megszokott: korábbi fideszes képviselő rokona a bölcsőde vezetője. Döntései minden szakmai alapot nélkülöznek, kizárólag a személyes bosszú és vélt sérelmei vezetik. Jelenleg is folyik az idei költségvetési tervezet összeállítása, és ebbe a folyamatba sem vonja bele a képviselőket.

– Amíg ülésezett a képviselő-testület, ott is egyre súlyosabb zavarok adódtak a Baranyi és szövetségesei közötti súrlódások, végül az együttműködés hiánya miatt. Elképzelhető, hogy a polgármesternek különösen kapóra jött a rendkívüli jogrend, mivel megszabadult a néha kínos vitáktól?

– A testületi üléseket valóban a folyamatos súrlódások és zavarok jellemezték. A Baranyit támogató képviselők többször jelezték, nem értenek egyet bizonyos előterjesztésekkel, ám ez nem hatotta meg különösebben a városvezetőt. Viszont amikor leszavazták az előterjesztéseit, az láthatóan nagyon bosszantotta. Több ilyen alkalommal berekesztette a testületi ülést, magához rendelte az őt támogató képviselőket, és megfenyegette őket, hogy amennyiben nem szavazzák meg az előterjesztését, kikezdi őket a sajtóban.

Már az első veszélyhelyzeti időszakban voltak arra utaló jelek, hogy ezeket a leszavazott előterjesztéseket ő maga változatlan formában elfogadta, ősz óta pedig szinte azonnal egy személyben döntött róluk, a képviselői aggályokat lesöpörte az asztalról. Úgy tűnik, mintha ez egy erődemonstráció része lenne, Baranyi a hatalmával visszaélve üzen az őt támogató képviselőknek: azt csinálok, amit akarok!

– Hogy bírják ezt az – elvileg – koalíciós partnerei?

– Az Új Pólus frakció (Momentum, Jobbik, LMP, Párbeszéd) képviselői hallgatólagosan vesznek részt a városvezetésben, nyilvánosan nem kritizálják Baranyi diktatórikus, titkos döntéseit, míg a Demokraták frakció (MSZP, DK) tagjai már júliusban több fórumon is jelezték a városvezető felé, hogy kisebbségi kormányzás folyik, mivel őket kihagyják a döntéshozatali mechanizmusból. Emiatt a két baloldali frakció között is folyamatos feszültségek vannak. Viszont a jól megfizetett tanácsadói feltétel nélkül hajtják végre Baranyi ötleteit.

– Sok minden más mellett a kapcsolati erőszak áldozatainak szánt védett lakások ügyében sem volt egyetértés. Hogyan áll most ez a projekt tudomása szerint?

– Érdekesen indult a program, Baranyi kijelentette a testületi ülésen, hogy ez egy politikai döntés a részéről, a szakmai részt majd ezután dolgozza ki. Több alkalommal próbálta keresztülvinni az akaratát, ám nem kapta meg a kellő támogatást. A szakmai kérdésekre vonatkozó határozatokat nem hajtotta végre, eközben viszont végigkampányolta az ellenzéki médiát, önmagát népszerűsítve.

Az önkormányzat családvédelemmel foglalkozó intézménye többször próbálta meggyőzni a szakmai háttér kidolgozásának fontosságáról, ám nem sikerült. Nem igazán értette meg, hogy ez állami feladat, és a hatékony munka érdekében együtt kell működnie a hatóságokkal. Inkább a Facebookon gyűjti a lájkokat.

– Nemrég közvélemény-kutatást készíttetett a polgármester, amelynek torz, egészen hihetetlen eredményeit még baloldalról is érte támadás. Baranyit toronymagasan a legnépszerűbb politikusnak sikerült kihozni, és a túlnyomó többség támogatta a közlekedési változásokat is a felmérés szerint. Valóban ilyen nagy a sikerük a lezárásoknak Ferencvárosban?

– A polgármester hatalmának fitogtatására használja a testületi üléseket és a rendkívüli jogrendet, és ezt a felmérést is ennek vetette alá. Borítékolható volt az eredmény, hiszen a kérdéseket az önkormányzat vezetése és tanácsadói állították össze, több kérdésben is erősen azt sugallva, hogy az egyetlen jó válasz csak Baranyi lehet. Mindezt persze közpénzből, a kerületi lakosok pénzéből. A lezárásokkal kapcsolatban volt egy másik közvélemény-kutatás is, amelynek a számokkal alátámasztott eredményét a mai napig nem kaptuk meg, hiába kértük.

Testületi ülésen Baranyi annyit közölt, hogy ha ő mondja, akkor az úgy van. Érdekes, mert több képviselő és a Facebookon a hozzászólók is jelezték, hogy a forgalmi változás nem jó, és a lezárt területen élőknek csak bosszúságot okoz. Hétvégente a Csarnok téren iszonyú dugók alakultak ki, az ott lakók a kipufogógázt nyelték, az autósok pedig dühösen ültek a kocsikban, mert nem volt alternatív útvonal számukra. A Ráday utcában a vendéglátósok panaszkodtak, hogy a vendégeik sorra mondják le a foglalásokat a megközelíthetetlenség miatt.

Folyamatosan kaptam a telefonokat az ott lakóktól, hogy tegyünk valamit, mert ez így nem mehet egész nyáron. Az utcán is sokan megállítottak, és kérték, szóljunk a polgármesternek. De hiába tettük meg, Baranyi válasza annyi volt, hogy szerinte sikeres a lezárás. Bár azzal kampányolt, hogy a helyiekkel együtt fogja vezetni Ferencvárost, a testületi ülésen többször is kijelentette, hogy öngyilkosság lenne kikérni a kerületiek véleményét.

Kapcsolódó írásaink

Baranyi és a kis tolvajok

ĀMár ötmillió forintos bírságnál jár a ferencvárosi polgármester közbeszerzést kitrükközni próbáló parkolási reformja