Krónika

Újra meg újra átszabják a belvárosi parkolást

2023. január 1-jétől ismét változtatnak a parkolás rendjén a VI, VII és a VIII. kerületben

Budapest VIII. kerületében megszűnik az ingyenesség már az első autóra is, a VII-ben szigorítanak a másodikra. Lépnek a parkolóházak is – írja a Ripost. 

Újra meg újra átszabják a belvárosi parkolást
Képünk illusztráció
Fotó: Pexeles

A legtöbb európai főváros parkolási gondokkal küszködik, ez alól természetesen Budapest sem kivétel. Egyre több autó jelenik meg az utakon, beleértve a lakosság által használt gépjárműveket és az agglomerációból munkába járáshoz használt autókat is. Ezen felül az elektromos autók egyre népszerűbb megjelenése, valamint az ezekkel járó kedvezmények – mint például ingyenes parkolás és töltés – tovább növelte a megoldandó problémát, mert az önkormányzatok nem voltak felkészülve a felmerülő nehézségekre.

Éppen emiatt 2023. január 1-jétől ismét változtatnak a parkolás rendjén a VIII. kerületben: néhány speciális eset kivételével megszűnik az ingyenes parkolási lehetőség a helyi lakosoknak. A szeptember 5-től éles fővárosi zónás parkoláshoz illeszkedve a lakossági parkolási engedélyeket „A”, „B” és „C” zónák alapján állapítják meg. Zónától függően 18.000 és 30.000 forint közötti összeget kell fizetni az első autóra, a másodikra ennél is többet.  2023. január 1-től az újonnan épített, használatbavételi engedélyt ezt követően megszerző új építésű lakóépületekben a lakók már nem igényelhetnek kedvezményes lakossági várakozási hozzájárulást – áll a portál cikkében.

Mint írják, a fővárosi közgyűlés szeptembertől szabta át a sok éven át változatlan rendszert. Ennek alapján az A-jelű zónában 8 és 22 óra között 600 forintba kerül óránként a parkolás, a B-jelűben 450 forint az óradíj 8 és 20 óra között, a C-zónában 8-18 óra között 300 forint, a D-zónában pedig ugyancsak 8-18 óra között 200 forint. Az A-B-C zónákban legfeljebb három órát lehet parkolni, a D-zónában ez nincs korlátozva. A korábbi parkolási díjak 175 és 525 forint között mozogtak. 10 százalékkal nőtt a parkolási díjas zónák területe is ősztől. 

Az önkormányzatok döntése a parkolóházakra is hatással van. A legnagyobb fővárosi szereplő, a Care Park új díjstruktúrát alakított ki, figyelembe véve a jelenlegi gazdasági helyzetet, ami az óradíjas parkolások esetében átlagos 20-25% áremelést jelent. A főváros által most bevezetett egységes tájékoztató táblák a Care Parknál régóta az alapszolgáltatás részei, ezek segítenek megtalálni a parkolóhelyeket, kijáratot, vagy éppen a fizetőautomatát. A parkolóházak a biztonságos parkoláson túl azzal még előnyben vannak az utcai parkoláshoz képest, hogy 0–24 órás diszpécserszolgálatot is nyújtanak. 

A VII. kerületi képviselő-testület a minap döntött: az ott lakók első autója számára marad az ingyenes a parkolás. A második autó esetében az új rendelet 30-100% közötti kedvezményt ad. 30%-os kedvezményt az EURO 3-as besorolású autókra, 50%-ot EURO 4-es besorolásúakra, 70%-ot a hibrid vagy EURO 5-ös autókra és 100%-ot a teljesen gáz vagy elektromos üzemű autókra. És itt is figyelembe kell venni, hogy a kerület „A” vagy „B” zónás részéről van-e szó – zárja cikkét a Ripost. 

Kapcsolódó írásaink