Belföld

Magyarország visszahívja a delegáltjait a Nemzetközi Beruházási Bankból

A pénzintézet fontos szerepet játszott Kelet-Közép-Európában, az európai és amerikai szankciók azonban ellehetetlenítették a működését

A tegnapi amerikai bejelentés után a kormány áttekintette a Nemzetközi Beruházási Bank (NBB) helyzetét, és arra jutott, hogy visszahívja a delegáltjait – értesült a Világgazdaság.

Magyarország visszahívja a delegáltjait a Nemzetközi Beruházási Bankból
A Nemzetközi Beruházási Bank épülete
Fotó: NurPhoto via AFP/NurPhoto/Balint Szentgallay

Az NBB legnagyobb tulajdonosa – több mint 45 százalékkal – Oroszország, majd Magyarország következik 25,27 százalékkal – idézte fel a lap, hozzátéve: Kuba részesedése 2,83, Mongóliáé 1,8, Vietnamé pedig 1,26 százalék. Egészen a közelmúltig Csehország és Szlovákia is tagja volt a nemzetközi pénzintézetnek, Bulgária és Románia jelenleg is tag, igaz, a napvilágot látott hírek szerint a bolgárok augusztus 15-től megszüntetik a részvényesi tagságukat.

A Világgazdaság kiemelte továbbá, hogy a pénzintézet fontos szerepet játszott Kelet-Közép-Európában, ezért volt tagja Magyarország is, ám az orosz–ukrán háború kitörése óta, az arra válaszul adott nyugati szankciók miatt az NBB-t a fizetésképtelenség veszélye fenyegeti. Így pedig nincs értelme fenntartani a magyar jelenlétet.

Mint arról a Magyar Hírlap is beszámolt, David Pressman amerikai nagykövet szerdán bejelentette: több mint ötven személyre vet ki szankciót az USA azért, hogy megnehezítse az oroszok hozzáférését a háború folytatásához szükséges javakhoz; ennek részeként a Nemzetközi Beruházási Bank és annak három fő tisztviselője, köztük két orosz és egy magyar állampolgár, Laszlóczki Imre ellen.

Kapcsolódó írásaink