Külföld

Szankciós listára tették az amerikaiak a Nemzetközi Beruházási Bank magyar vezetőjét

A bejelentés bruttó tíz percig tartott

Szankciókat jelentett be David Pressman amerikai nagykövet, magyarországi vonatkozásban egyes várakozásokkal ellentétben csak a Nemzetközi Beruházási Bankot illetőleg, ugyanakkor közölte, nekik fontos Magyarország, a párbeszéd és a közös munka – írta meg a Mandíner.

Szankciós listára tették az amerikaiak a Nemzetközi Beruházási Bank magyar vezetőjét
David Pressman, az Amerikai Egyesült Államok budapesti nagykövete
Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd

Több mint ötven személyre vet ki szankciót az USA, hogy megnehezítse az oroszok hozzáférését a (háború folytatásához szükséges) javakhoz; ennek részeként a Nemzetközi Beruházási Bank (International Investment Bank IIB) és annak három fő tisztviselője, köztük két orosz és egy magyar állampolgár, Laszlóczki Imre ellen – jelentette be Pressman.

Ez tekinthető a vártnál enyhébb bejelentésnek is, hiszen korábban mindenféle diplomáciai és egyéb forrásokból a sajtó egy része azt várta, ekkora svunggal indított bejelentésből komolyabb szankciók következnek hazánkra nézve – írta meg a Mandíner.

A nagykövet az eseményen emlékeztetett: hazája már 2019-ben is arra kérte Magyarországot és a többi NATO-tagot, hogy vigyázzanak Oroszországgal, és ez különösen fontos most az ukrajnai, brutális háború miatt. Az USA hiába jelezte aggodalmát Budapest felé, miután Moszkvából ide került a bank székhelye, illetve hogy az úgymond Kreml által finanszírozott platform jelenléte veszélyt jelent az európai országokra. Magyarország ezen aggodalmakat elutasította.

Magyarország áttételesen táplálja az orosz hadigépezetet – tette hozzá.

Kérdésekre óvatosan válaszolt, elsősorban az őszinteséget és a munkát emelte ki a magyar kormánnyal folytatott munka és az amerikai aggodalmak kapcsán. Emlékeztetett, nemcsak ő, elődje is szóvá tette már az oroszokkal kapcsolatos aggodalmait. „Magyarország vendégül látja a nemzetközi beruházási bankot, a dolgozók diplomataútlevéllel rendelkeznek, ezeket a kérdéseket kezelni kell.”

„Fontos számunkra a különböző beállítottságú magyarokkal folytatott párbeszéd még azokkal is, akikkel nem értünk egyet”, fejtette ki.

A sajtótájékoztató bruttó tíz percig tartott.

Laszlóczki Imre egyébként korábban azeri magyar nagykövetként is szolgált – olvasható a portálon.

Kapcsolódó írásaink