Belföld

Deutsch Tamás: Ennyi erővel Eichmant is meghívhatta volna az amerikai nagykövet

A fideszes európai parlamenti képviselő úgy véli, innentől kezdve nem kérdés, hogy „nettó provokációról” volt szó

Az Egyesült Államok nagykövete ennyi erővel akár Adolf Eichmant is meghívhatta volna a széderestre – mondta Gyöngyösi Márton vendéglátása kapcsán Deutsch Tamás a Mandinernek. A fideszes EP-képviselő hozzátette: David Pressman lépése és magyarázata a lehető legtudatosabb, a politikai ízlés minden határán túlmenő, ízléstelen provokáció.

Deutsch Tamás: Ennyi erővel Eichmant is meghívhatta volna az amerikai nagykövet
Deutsch Tamás
Fotó: MH/Purger Tamás

Mint ismert, az amerikai diplomata a közelmúltban széderestet tartott, amelyre mások mellett meghívta Gyöngyösi Mártont. A jobbikos politikus jelenléte sokakat megbotránkoztatott, hiszen a korábbi években több antiszemita megnyilvánulása is volt. Pressman válaszul elmondta: pont ezért akarta, hogy ott legyen, és nagyon fontosnak tarja, hogy párbeszédet folytasson a különböző nézőpontot képviselő magyarokkal.

Deutsch Tamás szerint, ha ez nem hangzik el, még lehetett is volna azon vitatkozni, hogy pályakezdő nagykövetként elkövetett egy őrületes baklövést. De kiderült, hogy nem erről van szó, így a helyzet védhetetlen. A fideszes európai parlamenti képviselő úgy véli, innentől kezdve nem kérdés, hogy „nettó provokációról” volt szó.

„Az amerikai álláspont tehát az, hogy ha valaki Orbán- vagy kormány-ellenes, az természetes szövetségese az USA-nak, mindegy, hogy antiszemita, vagy a Putyin-rezsimet aktívan támogatja” – tette hozzá arra utalva, hogy Gyöngyösi Márton 2014-ben választási megfigyelőként részt vett a krími népszavazáson.

Felidézte továbbá, hogy „nem előzmény nélküli a dolog, hiszen ezzel a Jobbikkal, Gyöngyösi Mártonnal választási szövetséget kötött a magyar baloldal, amit Amerikából finanszíroztak több milliárd forinttal. Ez a lépés a választási kampányfinanszírozás logikus következménye”.

Kapcsolódó írásaink

Keményen fogalmazott Köves Slomó

Ā„Gyöngyösi Márton a pészahi széderasztalnál körülbelül olyan, mint egy pedofil díszvendég az óvodai nevelésről szóló konferencián”