Belföld

Keményen fogalmazott Köves Slomó

Gyöngyösi Márton a pészahi széderasztalnál körülbelül olyan, mint egy pedofil díszvendég az óvodai nevelésről szóló konferencián vagy a néppártosodott Ku-Klux-Klan vezetője a Martin Luther Day ünnepségen – jelentette ki kedden Köves Slomó.

Keményen fogalmazott Köves Slomó
Köves Slomó: Gyöngyösi Márton egy olyan pártnak az elnöke, amely hosszú éveken át szimbóluma volt a legújabb kori magyar rasszizmusnak, és maga ennek a színeiben hozta vissza a Tisztelt Házba a nyílt antiszemita retorikát
Fotó: MH-archív/Papajcsik Péter

Köves Slomó, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH) vezetője keményen bírálta az Indexnek a Jobbik–Konzervatívok elnökének Gyöngyösi Márton meghívását arra a széderestre, amelyen mások mellett részt vett David Pressman budapesti amerikai nagykövet és a Magyarországi Zsidó Hitközség Szövetsége (Mazsihisz) képviselői.

„Csodálatos széderestet tartottunk, amelyen különböző nézőpontokat és tudományágakat képviselő, más-más háttérből érkező magyarokkal közösen gondolkodhattunk el a szabadság jelentésén. Boldog pészahot!” – idézte föl az orgánum David Pressman amerikai nagykövet múlt heti fotós kommentjét.

A vacsorán jelen voltak még a Magyarországi Zsidó Hitközség Szövetsége (Mazsihisz) képviselői, illetve Nagy Ervin színész mellett Gyöngyösi Márton, a Jobbik–Konzervatívok elnöke, aki korábban az alábbi mondatával híresült el a parlamentben: „Itt lenne az ideje annak, hogy felmérjük azt, hogy az itt élő és különösen a magyar Országgyűlésben és a kormányban hány olyan zsidó származású ember van, aki bizonyos nemzetbiztonsági kockázatot jelent Magyarország számára. Úgy gondolom, hogy adósai egy ilyen felméréssel Magyarországnak.”

Gyöngyösi Márton a pészahi széderasztalnál körülbelül olyan, mint egy pedofil díszvendég az óvodai nevelésről szóló konferencián vagy a néppártosodott Ku-Klux-Klan vezetője a Martin Luther Day ünnepségen. Érthetetlen, odaengedése pedig tapintatlan, udvariatlan – fogalmazott Köves Slomó az Indexnek. Ugyanakkor aláhúzta azt is, a zsidóság hisz a megtérés, a tsuva erejében, és erre az esélyt még Gyöngyösi Mártonnak is meg kell adni.

Hozzátette, így pedig, Gyöngyösi Márton hírhedt beszédét felidézve, az ember akár azt is gondolhatja, hogy Gyöngyösi két pászkafalat között a nemzetbiztonsági kockázatok iránt kutatva pásztázta az asztal körül ülőket.

Kapcsolódó írásaink