Belföld

Krisztus a jövőnk! – Ez a magyarországi pápalátogatás jelmondata

Erdő Péter bíboros reményét fejezte ki, hogy Ferenc pápa útja lelki ösztönzést fog adni az egész magyar népnek

Bemutatták Ferenc pápa áprilisi magyarországi apostoli útjának logóját és jelmondatát szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón. A Vatikán hétfőn jelentette be, hogy a pápa április 28–30. között Magyarországra látogat.

Krisztus a jövőnk! – Ez a magyarországi pápalátogatás jelmondata
Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek
Fotó: MH/Török Péter

Veres András győri megyéspüspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke ismertette: a logón a Lánchíd rajza látható. A főváros jelképe Ferenc pápa gondolatára is utal, hogy a keresztények sajátos feladata hidakká válni a világban.

Veres András győri püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke
Veres András győri püspök, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia elnöke
Fotó: MH/Török Péter

A hidat bal oldalról a vatikáni színek, a sárga és a fehér, jobbról a nemzeti trikolór színei keretezik. Mögötte egy kör látható, amely egyrészt jelenti az Eucharisztiát, a „köztünk élő Krisztust”, de a földkerekséget is.

A kereszt a glóbuszon jelzi, hogy Krisztus az egész világot megváltotta – mondta Veres András.

A látogatás jelmondata: Krisztus a jövőnk.

Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek reményét fejezte ki, hogy Ferenc pápa útja lelki ösztönzést és új indítást fog adni az egész magyar népnek. A bíboros felidézte: Ferenc pápa már a 2021-es Nemzetközi Eucharsztikus Kongresszus budapesti miséje után, a repülőtérre menet jelezte, hogy szívesen visszatérne Magyarországra. Ezúttal nem egy nemzetközi rendezvényre jön, áprilisi útja a magyar közösségnek szóló lelkipásztori látogatás.

Kitért arra: természetesen egy ilyen látogatásnak része a világi vezetőkkel való találkozás is, ahogy ez mindjárt itt tartózkodása első délelőttjén, pénteken megtörténik majd. A pápa látogatásának további programjai szimbolikusak, egy-egy közösségnek szólnak.

Péntek délután a Szent István-bazilikában találkozik a magyar püspökökkel, papokkal, szerzetesekkel, diakónusokkal, hitoktatókkal, kifejezve összetartozását a magyar katolikus közösséggel. A találkozót a téren kivetítőről lehet majd követni – jegyezte meg.

Erdő Péter különösen szimbolikusnak nevezte a találkozó helyszínét, hiszen a Bazilikában őrizzük a Szent Jobbot, annak a királyunknak az ereklyéjét, aki a történelmi hagyomány szerint elsőként felajánlotta Magyarországot Szűz Máriának. Erdő Péter kiemelte: Ferenc pápa szombat délelőtti látogatása a vak és mozgássérült fiatalokat gondozó Boldog Batthyány-Strattmann László Otthonban jelzi a Szentatya szeretetét és szolidaritását e fiatalok iránt. A Rózsák terei Szent Erzsébet-templomban szegényekkel, hajléktalanokkal, menekültekkel akar találkozni.

Ez a találkozó is követhető lesz kivetítőről a templom előtti térről.

Az egyházfő szombat este a Papp László Sportarénában fiatalokkal találkozik. Ferenc pápa háromnegyed-egy órát tölt majd a fiatalokkal, de a programnak része lesz koncert és közös imádság is – tette hozzá a bíboros. A vasárnapi szentmisére a Kossuth téren várnak mindenkit határon innen és túlról, és a Szentatya várja a testvéregyházak képviselőit is.

A repülőtérre menet Ferenc pápa a Pázmány Péter Katolikus Egyetem oktatóival és a tudományos és kulturális élet képviselőivel találkozik – mondta Erdő Péter. Michael Wallace Banach apostoli nuncius a sajtótájékoztatón kiemelte: Magyarország az első, ahova Ferenc pápa kétszer is ellátogat. Apostoli útja nemcsak tovább erősíti a Szentszék és Magyarország kapcsolatát, hanem tanúságtétel is arról, hogy a kereszténységet tovább lehet adni a következő nemzedékeknek.

Ferenc pápa áprilisi látogatása a 41. nemzetközi útja lesz.

.
Bemutatták Ferenc pápa áprilisi magyarországi apostoli útjának logóját és jelmondatát szerdán Budapesten, sajtótájékoztatón
Fotó: MH/Török Péter

Kapcsolódó írásaink