Belföld

Kezdődhet a pápalátogatás előkészítése

Ferenc pápa ma fogadta Novák Katalint a Vatikánban. A köztársasági elnök, aki egy különbleges ajándékkal lepte meg a Szentatyát, jelezte, hogy az egyházfőnek szándékában áll Magyarországra látogatni.

Kezdődhet a pápalátogatás előkészítése
Az államfőt fpgadta a Szentatya
Fotó: Facebook/Novák Katalin

„Holnap reggel indulok a Vatikánba Ferenc pápához. Látogatásom alkalmából egy olyan ajándékkal készülök, amely megmutatja a magyar kultúra gazdagságát, a hagyomány iránti tiszteletünket, miközben a Szentatya viseletének része is lehet" – írta Facebook-oldalán Novák Katalin szerda este. A köztársasági elnök, aki ma indul hivatalos vatikáni diplomáciai látogatására, így folytatja a bejegyzést: „Ezúton is köszönöm Erdő Péter bíboros úrnak, hogy megáldotta. A hímzett papi stólát dr. Illés Károlyné Botyánszky Anna, a Népművészet Mestere tervezte, és több hímzőasszony közös munkája nyomán készült el. A stólában képletesen ott van Magyarország, hiszen a motívumok a legismertebb kalocsai, békési szűcs, nógrádi palóc, matyó, sióagárdi és az úgynevezett úri díszítés világát tükrözik. Az utolsó öltéseket magam készítem Anna iránymutatása alapján. Köszönöm, hogy ezt a valóban szeretettel átszőtt ajándékot elkészítették, büszkén adom majd át."

Novák Katalin már a nap folyamán Rómában arról számolt be, hogy elkezdődhet a jövőre esedékes magyarországi pápalátogatás előkészítése, miután a katolikus egyházfő magánaudienciáján megerősítette, hogy szándékában áll a látogatás.

A köztársasági elnök közölte, hogy 40 perces magánaudiencián járt a katolikus egyházfőnél. A találkozónak három fő témája volt: a jövő évben esedékes magyarországi pápalátogatás, az ukrajnai háború és a családok támogatása.
Novák Katalin elmondta, hogy a találkozón átadott egy hivatalos meghívólevelet Ferenc pápának, és kérte, hogy jövőre látogasson el Magyarországra. A főpásztor megerősítette, hogy szándékában áll Magyarországra látogatni, így elkezdődhet a pápalátogatás előkészítése.

Az államfő a vatikáni látogatásról fotókat osztott meg a közösségi médiában:

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink