Belföld

Fehéroroszországba utazott Szijjártó Péter - VIDEÓ

Az Ukrajnában zajló háború egyre durvább, egyre több ember hal meg a harcok miatt. Most emberéleteket kell menteni, azt pedig csak békével lehet – írta Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Facebook-oldalán hétfőn.

Fehéroroszországba utazott Szijjártó Péter - VIDEÓ
Magyarország a béke pártján áll
Fotó: Facebook/Szijjártó Péter

Szijjártó Péter felhívta a figyelmet: Magyarország azt várja el a nemzetközi közösség minden tagjától, hogy a mielőbbi béke érdekében lépjenek fel, és kerüljék azokat a lépéseket, amelyek a háború meghosszabbodásának vagy eszkalációjának kockázatával járnak.

Ezt a békeálláspontot fogja képviselni a mai minszki tárgyalásain is – írta. Hozzátette: nyilván sokan fogják támadni a látogatás miatt, de a magyar álláspontunk egyértelmű: a kommunikációs csatornákat nyitva kell tartani. Ha nem így cselekednénk, akkor a békére való felhívás üzenetét ma sem tudnám átadni – írta Szijjártó Péter.

Objektum doboz

Kommunikációs csatornák nélkül nincsenek tárgyalások, tárgyalások nélkül nincs béke – írta újabb közösségi bejegyzésében a külgazdasági és külügyminiszter. 

A Külgazdasági és Külügyminisztérium közleménye szerint a tárcavezető a belarusz kollégájával, Szjarhej Alejnyikkel közös sajtótájékoztatóján arról számolt be, hogy folyamatosan növekszik a szomszédos országban dúló fegyveres konfliktus áldozatainak száma, egyre többen kényszerülnek menekülni, egyre több a szétszakított család.

„Tehát a legfontosabb feladat most nem más, mint emberéleteket menteni (..) Az emberek életét pedig csak úgy lehet megmenteni, ha ez a háború véget ér” - figyelmeztetett, kiemelve, hogy ehhez azonnali tűzszünetre és béketárgyalásokra van szükség.

„Itt, a miniszter úrral folytatott minszki tárgyalásom során is többször aláhúztam, hogy mi, magyarok a béke pártján állunk” - jelentette ki.

„Erre kértem belarusz kollégámat is, miniszter urat, hogy Belarusz is tegyen meg mindent a béke érdekében, és tegyen meg mindent a háború elhúzódása és eszkalációja ellen” - közölte.

Objektum doboz

Magyarország a béke pártján áll!

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink