Belföld

Gyűlik a bizonyíték arról, hogy zömében Soros „aprópénzével” bukhatott be a dollárbaloldal kampánya

A dollárbaloldal intézője, Korányi Dávid néhány nappal az Action for Democracy első magyarországi átutalása előtt egy helyen tartózkodott Alex Sorossal, a milliárdos spekuláns, Soros György fiával. A 2022. februári müncheni konferencia szerepel Korányi hivatalos külföldi utazásainak listáján.

Gyűlik a bizonyíték arról, hogy zömében Soros „aprópénzével” bukhatott be a dollárbaloldal kampánya
Soros György ezúttal csak égette a pénzt
Fotó: Open Society Foundations

A napokban arról írt az MSZP egykori kommunikációs igazgatója, Kerényi György új munkahelye, az amerikaiak által finanszírozott Szabad Európa Rádió honlapján, hogy a magyarországi dollároldalhoz a külföldi pénzek nagy része Soros György milliárdostól jöhetett, méghozzá Bajnai Gordon volt kormányfő közreműködésével – írta meg lapunk. Kerényi konkrétan így fogalmazott: a Bajnai Gordon által leszervezett pénz valós forrását továbbra sem árulja el senki (bár a neve a támogatásról szóló megbeszéléseken sem került elő, de mindenki tényként kezeli, hogy nagyrészt a Bajnaival jó kapcsolatban lévő Soros Györgytől érkezett), a pártok versengésében felhasznált támogatás egy civil szervezethez jött.

A Nemzeti Információs Központ múlt héten közzétett beszámolója szerint ugyanakkor „megerősítést nyert, hogy a külföldről érkező pénzügyi forrásokkal kapcsolatba került cégek megbízott félként szerepelnek egyes ellenzéki pártok kampánybeszámolóiban is” - hívta fel a figyelmet a Magyar Nemzet. Mint köztudott, hozzávetőleg négymilliárd forint érkezett a magyar ellenzékhez egy Svájcban bejegyzett alapítványon és a Korányi Dávid által vezetett Action for Democracy nevű amerikai szervezeten keresztül. Ezen a ponton vált érdekessé egy, a lap birtokába került dokumentum, amely a dollárbaloldal intézője, Karácsony Gergely volt tanácsadója, Korányi Dávid hivatalos külföldi látogatásait tartalmazza a 2019–2022-es időszakból. Ezek azok az utak, amelyeket Korányi a fővárosi adófizetők kasszájából finanszírozott. Összesen nyolc ilyen szerepel egy táblázatban, de ezek közül egy érdekes most, egy 239 793 forintos, háromnapos müncheni látogatás.

2022. február 18. és 2022. február 20. között került ugyanis sor egy biztonságpolitikai konferencián történt Korányi-látogatásra a bajor tartományi fővárosban, amely a Főpolgármesteri Hivatal kimutatásában kissé magyartalanul szerepel: „Hivatalos látogatás Münichben. (Security Conference 2022.)”. A müncheni biztonságpolitikai konferencián Karácsony Gergely főpolgármester is ott volt, közösségi oldalán akkoriban így számolt be az eseményről: „A hétvégén a világ legrangosabb nemzetközi biztonságpolitikai fórumán, a Munich Security Conference-n vettem részt.” Karácsony egy panelben szerepelt az isztambuli és a varsói polgármesterekkel, a videófelvételek tanúsága szerint Korányi tolmácsolt neki.

A világ számos választott vezetője között egy befolyásos, nem megválasztott személy ugyanekkor, ugyanott számos politikussal készített közös képet: Alexander Soros. A milliárdos tőzsdespekuláns fia idén is a konferencia úgynevezett tanácsadó csapatának a tagja volt. Bár Alex Soros éppen Karácsony Gergellyel és Korányival nem készített nyilvános fotót, mégis nehezen elképzelhető, hogy Korányi háromnapos müncheni tartózkodása alatt elkerülték volna egymást. Korányi 2022. február 18–20-án tartózkodott Münchenben, ahol azokban a napokban konferenciázott a Soros-hálózat trónörököse is. Majd néhány nappal később, 2022. február 24-én meg is történt az első utalás a Korányi-féle Action for Democracy részéről Magyarországra. Az erről beszámoló múlt heti második nemzetbiztonsági részjelentés megállapította, hogy az alapítványt „eleve felépített pénzügyi háttérrel, célhoz kötötten hozták létre”.  A jelentés a milliárdos mikroadományok baloldali legendáját is cáfolta, mivel Korányiék mai árfolyamon legalább kilencmillió forintos adományokkal is számoltak.

Alex Soros egy másik szálon mindenképpen kapcsolható a Korányi-féle Action for Democracyhez. Ugyanis még a Twitter-oldalán is megosztotta a dollárbaloldal botránya mögött álló szervezet egyik reklámját. Mint ismert, ezt a felhívást a New York-i Times Square-en is kivetítették, ráadásul a Twitterre maga Alexander Soros is kiírta az akció mottóját: „Segíts a magyaroknak választani.” Mindemellett pedig Kati Marton, a pénzgyűjtés egyik szervezője Soros Györggyel és fiával vállaltan szoros kapcsolatot ápol, amit egy 2018. márciusi fénykép is bizonyít. Ennek fényében érdemes tehát azt a leleplezést értelmeznünk – veti föl a lap –, hogy az MSZP egykori kommunikációs igazgatója szerint a dollárbaloldalhoz a külföldi pénzek nagy része Soros György milliárdostól jöhetett, méghozzá Bajnai Gordon volt kormányfő – Korányi korábbi főnöke és Karácsony Gergely támogatója – közreműködésével.

Kapcsolódó írásaink