Belföld

Újabb vizsgálatok a dollárbaloldal kampányfinanszírozási botrányában

A Magyar Nemzet információi szerint újabb vizsgálatok indultak a dollárbaloldal külföldi kampányfinanszírozási botrányának ügyében, miután Tényi István sikkasztás, pénzmosás és költségvetési csalás gyanújával fordult az ügyészséghez. A legfrissebb jelentések szerint ugyanis a Korányi Dávidhoz köthető Action for Democracy mellett egy másik, svájci alapítványból is pénzelték a baloldal kampányát és érdekeltségi köreit. 

Újabb vizsgálatok a dollárbaloldal kampányfinanszírozási botrányában
Bajnai Gordon és Korányi Dávid ismeretsége régre nyúlik vissza
Fotó: AFP

A Fővárosi Főügyészséghez fordult Tényi István, miután nyilvánossá vált az a titkosszolgálati dokumentum, aminek tanúsága szerint a baloldal kampányát nem csak a korábban Karácsony Gegely tanácsadójaként is dolgozó Korányi Dávid és az általa alapított Action for Democracy pénzelte, hanem egy eddig ismeretlen svájci alapítvány is milliókat juttatott a baloldali pártoknak és köreiknek. 

Kirívó, 887 millió forintos támogatás érkezett például a DK-közeli revolverblog, az Ezalényeg.hu kiadójához, az Oraculum 2020 Kft.-hez is. Emellett pedig az is kiderült, jóval több pénz érkezett külföldről a  baloldalhoz, mint amiről előszőr szó volt. A korábbi három milliárddal ellentétben a jelentés szerint ugyanis, négy milliárd forint landolt különböző számlákon. 

A dokumentum arra is külön kitér, hogy Korányi és köre már az Action for Democracy 2022. március 9-i, New York állambeli bejegyzése előtt több száz millió forinttal segítette a magyar ellenzéket, valamint kiemeli azt a tényt is, hogy a szervezetet már eleve felépített pénzügyi háttérrel, célhoz kötötten hozta létre a választás befolyásolására alapítója. 

Az amerikai pénzek kapcsán már többen hangoztatták, hogy sérülhetett az ország szuverenitása. Ezt az Alkotmányvédelmi Hivatalnál is így látják, hiszen vizsgálatot rendeltek el az ügyben. Emellett, pénzmosás és sikkasztás gyanújával nyomozást indított a rendőrség, valamint költségvetési csalás miatt már a NAV is eljárást rendelt el.

Kapcsolódó írásaink