Belföld

Első fok: Varju László bűnös

Bűnösnek talált egy politikust – lapunk értesülése szerint a DK-s Varju Lászlót – garázdaságban és a választás rendje elleni bűntettben a Fővárosi Törvényszék – derül ki a törvényszék lapunknak eljuttatott közleményéből. A képviselőt 900 ezer forint pénzbírságra ítélték az ellenzék 2018. decemberi, az MTVA épületében megvalósított botrányokozása kapcsán, valamint egy független képviselő befolyásolása miatt. Varjunak a 474 ezer forintos perköltséget is meg kell fizetnie.

Első fok: Varju László bűnös
Varju László
Fotó: MH

A közlemény szerint a Fővárosi Törvényszék 2023. január 30-án nem jogerős ítéletével választás, népszavazás és európai polgári kezdeményezés rendje elleni bűncselekmény bűntettében, valamint garázdaság vétségében mondta ki bűnösnek a terheltet, míg a testi sértés bűntette miatt emelt vád alól felmentette a politikust.

Az ítélet szerint a vádlott a 2018. évi országgyűlési választás előtt az egyik politikai párt egyéni választókerületi országgyűlési képviselőjelöltjeként találkozott egy független jelöltként induló férfival, akit a jelöltségtől a visszalépés irányába próbált terelni. A független jelölt a beszélgetés alatt kitartott amellett, hogy a választásokon indulni kíván, ezért a vádlott felajánlotta neki a kampányra addig fordított költségeinek kifizetését. Az ítélet második pontja szerint 2018. december 16-án az MTVA épülete előtt tüntetés volt. A már országgyűlési képviselő férfit – e pozíciójából eredően – több képviselőtársával együtt beengedték az épületbe, ahol ők a biztonsági osztály vezetőjével közölték, hogy öt pontból álló követelésüket szeretnék beolvastatni a köztelevízió adásában. Az osztályvezető az intézmény rendeltetésszerű működésének megzavarása elkerülése érdekében tájékoztatta arról az országgyűlési képviselőket, hogy mely területek minősülnek zártnak, védettnek. 2018. december 17-én délelőtt a vádlott több képviselőtársával ismételten megkísérelt bejutni az MTVA épületébe, ezt azonban a biztonsági őrség tagjai a stúdió ajtaja elé állva megakadályozták. Az eset során a képviselők – köztük a vádlott – testükkel a biztonsági őröknek többször nekifeszültek.

A bírósági döntés értelmében az elítélt politikus kihívóan közösségellenes magatartást valósított meg, ugyanakkor nem akart szándékos sérülést okozni a jogszerű magatartást tanúsító biztonsági őröknek, ezért a testi sértés bűntettét a szándék hiányában terhére nem lehetett megállapítani. A választás, népszavazás és európai polgári kezdeményezés rendje elleni bűncselekmény bűntettében, valamint garázdaság vétségében bűnösnek kimondott politikust 900 ezer forint pénzbüntetésre ítélte a Fővárosi Törvényszék, míg a testi sértés bűntette miatt emelt vád alól felmentette őt. Az ítélet ellen az ügyészség és Varju is fellebbezett, az eljárás másodfokon a Fővárosi Ítélőtáblán folytatódik.

Kapcsolódó írásaink

Teljesült Varju László nagy vágya

ĀGyurcsány embere először nézzen az egyértelmű számokra - a kormány megvédte a magyarokat, utána pedig mélyen magába - kérjen bocsánatot

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom