Belföld

A brüsszeli zsarolás ismét nem jár sikerrel

Hétértékelő – Az Eötvös gimnázium körül kialakult botrány súlyos politikai dilemmákat is felvet

Az Erasmus-ösztöndíj és a Horizont-program jól mutatja az Európai Bizottság valós szándékait, mondta lapunknak Nagy Ervin politológus, aki szerint a bizottság koholt vádakat fogalmaz meg, majd zsarol, az ország lakosságát fenyegetik szankciókkal, bízva abban, hogy ezzel a kormány megítélése gyengülni fog. Az elemző kitért az Eötvös gimnázium botrányára, amelynek a politikai összefüggéseire is rávilágított. 

A brüsszeli zsarolás ismét nem jár sikerrel
Az Európai Bizottság székháza Brüsszelben
Fotó: AFP/NURPHOT/Beata Zawrzel

Habár pont még nem került a vita végére, de érdemi előrelépés történt az Erasmus-ösztöndíj és a Horizont-program körül kialakult konfliktus ügyében, fogalmazott Nagy Ervin, a XXI. Század Intézet vezető elemzője, aki emlékeztetett, hogy a zavaros üzengetés után Navracsics Tibornak Brüsszelbe kellett ahhoz utaznia, hogy a magyar kormány egyáltalán megtudja, mi a problémája az Európai Bizottságnak. A miniszter szerint az alig egy órás tárgyaláson öt perc sem kellett és világossá vált a kompromisszum lehetősége, amiről végül mindkét fél optimistán nyilatkozott.

– A meglehetősen szokatlan történet messze túlmutat a konkrét ügyön, hisz ismét rosszindulatú politikai szándék sejlik fel. A brüsszeli bürokraták nem először élnek ezzel a stratégiával. Először keresnek egy olyan területet, ahol mindenféle jogi, sőt morális mázba csomagolt koholt vádakat fogalmaznak meg, majd zsarolnak, az ország lakosságát fenyegetik szankciókkal, bízva abban, hogy ezzel a kormány megítélése gyengülni fog. Most is ez történt, hisz az ügy elnyújtása lehetőséget adott a baloldali sajtónak és a hazai ellenzéknek a hisztériakeltésre. A cél egyértelműen a politikai stabilitás kibillentése, és mivel jelenleg nincs valódi ellenzéki alternatíva, így Brüsszel adja a muníciót – jelentette ki Nagy Ervin.

A politikai elemző meggyőződése, hogy ebben az ügyben jól láthatóan túltolták a biciklit, hisz a politikai szembenállás miatt ezúttal magyar diákokat és kutatókat akartak megbüntetni, ami jócskán átlépi a tisztességes vita határát. A kormánynak mindenesetre a közeljövőben számítania kell hasonló politikai akciókra, hisz jól láthatóan most a bizonytalanság erősítése lett az ellenzéki stratégia lényege.

– A tudatos zavarkeltés mögött egyrészről tehát az ellenzéki alternatíva hiánya áll, másrészről pedig el akarják terelni a belső konfliktusokról a figyelmet. Gyurcsány Ferenc pártja ugyanis folytatja a kis pártok feldarabolását és a baloldal leuralását, aminek legfeltűnőbb jele, hogy heti rendszerességgel lépnek át a szocialistáktól, a Momentumból és most már a Jobbikból is vezető politikusok a DK-ba – szögezte le az elemző.

Egyre nagyobb figyelmet kapott a héten az Eötvös gimnázium körül kialakult botrány.

Az eddig megismert tények alapján – amellett, hogy csúnya korrupciós ügy – nagyon súlyos politikai dilemmákat is felvet. A budapesti elitgimnázium ugyanis élharcosa volt az úgynevezett pedagógustüntetéseknek, az iskola igazgatója és a tanári kar egy része pedig morális alapon kérte számon a kormányt, illetve fogalmazott meg ellenzéki célokat az ősszel. Éppen ezért annak gyanúja, hogy sikeres felvételi hiányában pénzért lehetett bekerülni az iskolába, merőben új megvilágításba helyezte a pedagógustüntetések lényegét, állapított meg Nagy Ervin.

Kapcsolódó írásaink