Belföld

Hatékonyabban érvényesíthetik jogaikat a munkavállalók

A jogszabály január elsejei módosítására a munka és a magánélet egyensúlyáról, illetve az átlátható és kiszámítható munkafeltételekről szóló uniós irányelvek átültetése érdekében került sor

A Baker McKenzie ügyvédi iroda az MTI-hez eljuttatott közleményében arra emlékeztetett, hogy a módosítást az Mt. hatályba lépése óta eltelt tíz év alatt szerzett gyakorlati tapasztalatok is indokolták.

Hatékonyabban érvényesíthetik jogaikat a munkavállalók
Fontos a munkavállalói jogok hatékony képviselete (képünk illusztráció)
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Óváry-Papp Nóra, a Baker McKenzie ügyvédi iroda munkajogi csoportjának vezető ügyvédje a módosítások között említette, hogy a munkavállalói jogok hatékonyabban lesznek képviselhetők a bíróság előtt. Megnehezíthetik az elbocsátásokat, illetve a vállalatoknak intézkedniük kell a munkavállalók rugalmas munkavégzésre vagy szülői szabadságra vonatkozó kérése nyomán. Bővül a tájékoztatási kötelezettség köre is. A cégeknek érdemes felülvizsgálniuk, szükség van-e ehhez kapcsolódóan a folyamatok, munkaszerződések és szabályzatok változtatására. Szükség lehet a kollektív szerződések kiigazítására is – tette hozzá.

A közlemény fontos változásként említi a joggal való visszaélés esetére, hogy a bizonyítási kényszer megfordul, és a munkáltatónak kell igazolnia, hogy nem élt vissza a jogával. Sok munkajogi intézkedésnél – béremelések, előléptetések, munkaidő és egyéb átszervezés – is hasonló problémák merülhetnek fel, amelyek az eddigieknél alaposabb körültekintést igényelnek.

A módosítás értelmében a munkavállalóknak szélesebb körben lesz lehetőségük kiszámíthatóbb, kedvezőbb vagy biztonságosabb foglalkoztatási formát (pl. teljes munkaidős vagy részmunkaidős foglalkoztatásra áttérést, távmunkavégzést, határozatlan idejű álláshelyre való áthelyezést) kérni munkaviszonyuk első hat hónapja után, amennyiben ilyen a munkáltató tájékoztatása szerint elérhető. Ha a munkáltató a kérelmet jogellenesen elutasítja, vagy az elutasítást nem indokolja, akkor a munkáltatói hozzájárulást a bíróság ítélete helyettesítheti.

Újdonság az is, hogy a munkavállaló kérésére a munkáltató köteles megindokolni a munkaviszony megszüntetésére irányuló nyilatkozatát, még indokolási kötelezettség hiányában is – emelik ki a közleményben.

Kapcsolódó írásaink