Belföld

Megkezdődött Botka bizalmasának büntetőpere

Elsőként a Magyar Hírlap számolt be arról 2019 decemberében , hogy az adónyomozók őrizetbe vették Joób Mártont, szegedi szocialista önkormányzati képviselőt, aki hosszú ideig Botka László polgármester egyik bizalmasa volt a városi önkormányzatban. A költségvetési csalási ügy mostanra jutott el a bírósági szakig, Joób Mártonnal és társaival szemben a Szegedi Törvényszéken a csütörtöki előkészítő ülésen ismertette az ügyész a vádiratot. 

Megkezdődött Botka bizalmasának büntetőpere
Botka László szegedi polgármester és volt bizalmasa, Joób Márton
Fotó: Szegedma.hu

Az adónyomozók 2020 nyarán gyanúsították meg egy szórólapterjesztéssel foglalkozó céghálózat több tagját. Az adóhatóság gyanúja szerint a bűnszervezet csúcsán egy szegedi székhelyű gazdasági társaság állt, amely 2013–2017 között valós gazdasági esemény nélkül, fiktíven számlákat fogadott be a cégháló bevont vállalkozásoktól.

A számlázási lánc csúcsán álló szegedi cég formálisan négy megye területéről fogadott be számlákat. Az ügy elsőrendű vádlottját, Joób Márton szegedi szocialista önkormányzati képviselőt többszázmilliós áfacsalással gyanúsították meg, 2020. júliusi őrizetbe vételét követően 2021-ben, a koronavírus-járvány utáni első rendes közgyűlésen térhetett vissza a kényszerintézkedés megszüntetése után a városi közgyűlésbe.

A büntetőeljárásban az elmúlt év második felében emeltek vádat a politikussal és hét társával szemben, s a büntetőper csütörtökön kezdődött meg a Szegedi Törvényszéken.

A Szegedma.hu helyi hírportál bírósági beszámolója szerint a számlázási lánc legalsó szintjén lévő strómanok nevére íratott társaságok többnyire már adóbevallást sem nyújtottak be, vagy ha igen, akkor adófizetési kötelezettségüknek nem tettek eleget. Szerepük a fiktív számlák kiállítása volt. A vádirat szerint ténylegesen továbbra is Joób Márton elsőrendű vádlott és társai koordinálták a szórólapozást, akik valótlan teljesítési igazolásokkal leplezték a bűncselekményt, külön könyvelést vezettek és átutalásokkal futtatták át a pénzt a számlázási láncon.

A bűnszervezet a vádirat szerint négy év alatt összesen 271 millió forint vagyoni hátrányt okozott a költségvetésnek.

Az előkészítő ülésen a nyolc vádlott egyike sem ismerte el a bűnösségét, így a büntetőügyben a bíróságnak le kell folytatnia a bizonyítási eljárást. 

Joób Márton az eljárás során mindvégig tagadta a bűncselekményt elkövetését.


 

Kapcsolódó írásaink

Százezres jutalmak a szegedi városházán

ĀBotka László a költségvetést is kockára teszi választási sikere érdekében, az önkormányzati cégek üzleti tervében nem szerepelt az összességében többmilliárdos kiadás