Belföld

Letartóztatásban lévő képviselő visszahívását kérte a Fidesz-KDNP

A letartóztatásban lévő Joób Márton (Összefogás Szegedért) önkormányzati képviselő tisztségeiből való visszahívását kérték a Fidesz és a KDNP politikusai a Tisza-parti város közgyűlésének pénteki ülésén.

Letartóztatásban lévő képviselő visszahívását kérte a Fidesz-KDNP
Letartóztatásban lévő szegedi képviselő visszahívását kérte a Fidesz és a KDNP
Fotó: MH

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatósága indított nyomozást bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalás gyanúja miatt a szórólapterjesztéssel foglalkozó gazdasági társaságot vezető képviselő és hét társa ellen. A gyanú szerint a csoport 2013 és 2017 között, öt éven át fiktív számlázással csaknem 250 millió forint kárt okozott a költségvetésnek. A Kecskeméti Járásbíróság július 30-án elrendelte a gyanúsítottak letartóztatást, melyet később 90 nappal meghosszabbított.

A közgyűlés tagjai egyetértettek abban, hogy a politikust megilleti az ártatlanság vélelme, a Fidesz és KDNP képviselői szerint azonban elfogadhatatlan, hogy Joób Márton munkavégzés nélkül vesz fel tiszteletdíjat, körzetének lakói pedig képviselet nélkül maradnak.

Tápai Péter (Fidesz) azt kérte Botka László (Összefogás Szegedért) polgármestertől, hogy kezdeményezze Joób Márton visszahívását a közgyűlés család-, szociálpolitikai és sportért felelős tanácsnoki posztjáról, valamint a Szegedi Sport és Fürdők Kft. felügyelőbizottságából. Mint mondta, a tanácsnoki tisztségre a polgármester javasolta a politikust, így a visszahívást is neki kellene kezdeményeznie, az önkormányzati cég felügyelőbizottsága pedig a képviselő "akadályoztatása miatt" határozatképtelen.

Botka László hangsúlyozta, a közgyűlés nem foszthat meg képviselőt mandátumától, Joób Márton választott tisztségéből való visszahívására pedig nem érkezett előterjesztés.
 

Kapcsolódó írásaink