Belföld

Százezres jutalmak a szegedi városházán

Botka László a költségvetést is kockára teszi választási sikere érdekében, az önkormányzati cégek üzleti tervében nem szerepelt az összességében többmilliárdos kiadás

Bruttó százezer forint rendkívüli jutalmat kaptak Szegeden a városházi és az önkormányzati cégek dolgozói Botka László MSZP-s polgármester és politikustársai kegyéből.

Százezres jutalmak a szegedi városházán
Fotó: MH

A szegedi közgyűlés tavasszal elfogadott költségvetésébe szorította be Botka László szocialista polgármesternek a nyugdíjasok és általános iskolás gyermekek számára nyújtandó egyszeri, tízezer forintos támogatását, szeptemberi kifizetéssel. Ugyanakkor a Fidesz-frakció módosító indítványát, amely a támogatás mértékét tizenháromezer-ötszáz forintra emelte volna, elutasította. Államalapításunk ünnepe előtt az önkormányzati választáson a polgármesteri tisztségért újra ringbe szálló Botka László már sokkal nagyvonalúbb volt, a szocialista városvezetéssel együtt úgy döntött, hogy minden városházi dolgozónak, továbbá az önkormányzati cégeknél tevékenykedőknek is bruttó százezer forint rendkívüli jutalmat fizet ki. A baj csak az, hogy az önkormányzati cégek üzleti ter­vében ez a kifizetés nem szerepelt, ezt nem tartalmazta Szeged város elfogadott költségvetése sem. Így aztán erősen kérdéses, hogy a rendkívüli kiadást, amely összességében több milliárd forint lehet, miként fogja kigazdálkodni a szegedi önkormányzat – mondták városházi forrásaink.

A megyei jogú várost tizenhét éve vezető Botka nagyvonalúsága kapcsán Szegeden mindenkinek a közelgő önkormányzati választás jut az eszébe, illetve ennek kapcsán kampányfogást emlegetnek. Mi mással lehetne magyarázni Botka és politikustársai döntését. Botka indoklásként arra hivatkozott, hogy „Szeged jobban teljesít”. Csupán azt felejtette el, hogy az Orbán-kormány csaknem harmincmilliárd forint adósságot vállalt át a csődközeli helyzetben lévő megyei jogú várostól, így a szegedi önkormányzat tizenöt évre évi kétmilliárd forint szabad pénzforráshoz jutott. Ne feledjük azt sem, hogy 2017-ben Botka a nyugdíjasoknak adott tízezer forintos Erzsébet-utalvány miatt még a kormányt támadta, s maga emlegetett kampányfogást az országgyűlési választások előtt.

A mostani rendkívüli jutalomban a kvázi szavazatvásárlásnak tűnő jutalmazás mellett szerepet játszhat az is, hogy az önkormányzati kampányt megelőző időszakban a közvélemény-kutatási adatok az ellenzék további gyengülését mutatták. Ám egy ilyen váratlan és nehezen indokolható pénzszórás alkalmas lehet arra is, hogy elterelje a figyelmet a városháza körül kirobbant botrányokról, az ingyenesen osztogatott parkolóbérletek okán kitört botrányról, a Mars téri piac ügyében folytatott nyomozásról, vagy éppen az udvari beszállító vagyonőr cégeknél tartott házkutatásokról – jegyezték meg szegedi forrásaink. Ráadásul az önkormányzati cégeknél történt, a város költségvetésében nem szereplő kifizetéseket Botkának még meg kell védeni az Állami Számvevőszék előtt is. Botka egyébként a 2014-es önkormányzati választás kampányában azzal támadta kormánypárti riválisát, hogy adományokból osztogatott burgonyát és hagymát, akkor ezt erkölcstelennek nevezte, pedig az nem közpénzből, hanem támogatók adományaiból történt.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom