Belföld

Költségvetési csalás gyanújával nyomoz a NAV Kész Zoltán kampányköltései ügyében

Költségvetési csalás megalapozott gyanújával nyomoz a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Márki-Zay Péter jobbkeze, Kész Zoltán 2015-ös veszprémi időközi kampányával összefüggésben – tudta meg a PestiSrácok.hu.

Költségvetési csalás gyanújával nyomoz a NAV Kész Zoltán kampányköltései ügyében
Márki-Zay Péter és állandó utaskísérője, Kész Zoltán
Fotó: Márki-Zay Péter Facebook-oldal

Azt követően, hogy a veszprémi 1-es választókerület megválasztott országgyűlési képviselőjét, Navracsics Tibort uniós biztosnak nevezték ki, Veszprémben időközi választást írtak ki, amit a több ellenzéki párt támogatásával, ám függetlenként indult angoltanár, a szélsőségesen piacpárti, azaz libertárius nézeteket valló Kész Zoltán nyert meg. A kampányt Czeglédy Csaba irányította, abban Czeglédy diákmunkásait is mozgósították, és a kampányt Czeglédy nemcsak irányította, hanem finanszírozta is.

Budai Gyula 2021 áprilisában írt levelet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) vezetéséért felelős államtitkárnak, Sors Lászlónak. A dokumentumban Budai arra hivatkozik, hogy egy videófelvétel került nyilvánosságra, amelyen a Czeglédy-ügy egyik vádlottja olyan dolgokról beszél, amelyek felvetik, hogy Kész Zoltán 2015-ös időközi választási kampánya és annak finanszírozása nem a jogszabályban meghatározott keretek között történt.

A felvételen többek közt elhangzik, hogy a kampányt Czeglédy Csaba a Human Operator Zrt.-n, illetve az iskolaszövetkezeteken keresztül finanszírozta oly módon, hogy az iskolaszövetkezetek alkalmazottai – többek között diákok – aktívan részt vettek a kampányban. Ezért személyenként tíz- és százezer forint közötti juttatást kaptak. Czeglédy ezen kívül egy szombathelyi nyomdán keresztül a plakátok és szórólapok kinyomtatását segítette, valamint telefonos kampányt bonyolított.

Budai Gyula szerint mindez elsősorban a tiltott pártfinanszírozás lehetőségét veti fel, de ha a kampányelszámolásban a fentiek nem így szerepelnek, akkor akár más bűncselekmények is megvalósulhattak.

A portál megkereste a NAV Sajtó- és Kommunikációs Főosztályát, azt kérdezte, igaz-e, hogy büntetőeljárást indítottak Kész Zoltán kampánya ügyében. A megkeresésre az a válasz érkezett, hogy az eljárás részleteit konkrét személyekre és gazdasági szereplőkre vonatkozóan nem hozhatják nyilvánosságra, azaz konkrét eljárásról írtak és nem cáfolták a folyamatban levő büntetőeljárás megindításának tényét. A portál értesülései szerint az ügy Csongrád-Csanád megyében landolt, ahol a nagy Czeglédy-féle költségvetési csalási ügyben is nyomoztak, és olyan okirati bizonyítékok kerültek elő, amelyek felvetik a költségvetési csalás gyanúját.

Czeglédy Csaba azt maga sem tagadta, hogy részt vett a 2015-ös veszprémi kampányban, Kész Zoltán mellett, erről a sajtóban is beszélt.

Kapcsolódó írásaink