Belföld

Legyen Gerő András Budapest díszpolgára!

Fürjes Balázs államtitkár hivatalos levélben fordult Karácsony Gergelyhez

Hivatalos levélben kezdeményezte Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára, hogy a kedd reggel elhunyt Gerő András professzor posztumusz Budapest díszpolgári címet kapjon – írja az Inex.hu. 

Legyen Gerő András Budapest díszpolgára!
Gerő András professzor
Fotó: Facebook/Fürjes Balázs

Ahogy arról korábban az Index is beszámolt, a súlyos beteg Gerő András, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a Habsburg Történeti Intézet igazgatója, az Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Gazdaság- és Társadalomtörténeti Tanszékének professor emeritusa kedd reggel, 70 éves korában meghalt.

A család közleménye szerint búcsúztatását szűk családi körben tartják.

Fürjes Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára kedden hivatalos levélben fordult Karácsony Gergelyhez.

A levélben arra kérte a főpolgármestert, hogy kezdeményezze a Fővárosi Közgyűlésben Gerő András professzor posztumusz Budapest díszpolgára elismerését.

A kezdeményezésről beszámolva ezt írja Fürjes Balázs saját Facebook-oldalán az elhunyt Gerő professzorról:

„Ha valaki, hát ő igazán megérdemli, valójában már rég, még életében meg kellett volna kapnia ezt az elismerést. A kortárs gondolkodók közül ő értette legjobban a város lényegét. Ismerte, értette, látta és szolgálta Budapestet, a nemzet fővárosát, mint történeti, kulturális és a szó igaz értelmében politikai testet, jelenséget. Szabadelvű, nemzeti szabadelvű polgár volt, a klasszikus liberalizmus értője és híve. Szerette Budapestet, és egész életében fejet hajtott előtte – itt az idő, hogy Budapest is fejet hajtson neki!”

Fürjes Balázs levele Karácsony Gergelyhez
Fürjes Balázs levele Karácsony Gergelyhez
Fotó: Facebook/Fürjes Balázs

Gerő András, a Magyar Tudományos Akadémia doktora, a Habsburg Történeti Intézet igazgatója egyik fő kutatási területe Budapest története volt, és 1993-tól 2010-ig a Budapest Negyed című várostörténeti folyóirat főszerkesztője volt.

Budapest Főváros Önkormányzat Közgyűlésének az önkormányzati elismerések alapításáról és adományozásuk rendjéről szóló rendelete alapján Karácsony Gergely főpolgármester javasolhatja a Fővárosi Közgyűlés számára Gerő András posztumusz elismerését.

Fürjes Balázs saját közösségi oldalán is megemlékezett Gerő Andrásról, mint fogalmazott: Budapest nem is tudja, mekkora veszteség érte ma – írja az Index.hu cikkében.

Kapcsolódó írásaink