Belföld

Navracsics nem érti a brüsszeli lépést

A korábbi tárgyalások során az Európai Bizottság említett aggályokat, de ezeket kezeltük, ezért nem értjük a mostani lépésüket – nyilatkozta a Magyar Nemzet megkeresésére Navracsics Tibor uniós források felhasználásáért felelős miniszter arra a döntésre, amely szerint nem kaphatnának támogatást az Erasmus+-programon keresztül azok az egyetemek, amelyek alapítványi fenntartásúak.

Navracsics nem érti a brüsszeli lépést
Navracsics nem érti az Erasmus+-programmal kapcsolatos lépést
Fotó: MTI/Vasvári Tamás

Navracsics Tibor hangsúlyozta, hogy nem volt előzetes információja az EB mostani lépéséről.

„Korábban a kérésüknek megfelelően módosítottuk a törvényt, módosítottuk a szabályokat, mind a két pontot teljesítettük, amelyeket ezzel kapcsolatban korábban kifogásoltak” – emelte ki a miniszter. A bizottság előzőleg ugyanis két követelést fogalmazott meg a kormánnyal szemben: az egyik az volt, hogy a közérdekű alapítványok beszerzései is tartozzanak a közbeszerzési eljárás hatálya alá. A másik követelmény arról szólt, hogy a kormány dolgozzon ki egy szigorú összeférhetetlenségi szabályrendszert.

A miniszter levélben fordul Johannes Hahnhoz, az Európai Bizottság költségvetési és igazgatási ügyekért felelős biztosához és Mariya Gabrielhez, az EB innovációért, kutatásért, kultúráért, oktatásért és ifjúságért felelős biztosához, hogy további tájékoztatást kérjen arról, mi a problémájuk pontosan, és azt hogyan látják orvosolhatónak.

Kapcsolódó írásaink