Belföld

Kísértet járja be hazánkat, a kommunizmus kísértete

Kísértet járja be Európát – visszatérőben van a kommunizmus kísértete, ami az összellenzék felelőssége, mert ők vitték be a hátukon a parlamentbe a szélsőbaloldali nézeteket valló Jámbor Andrást a Szikra Mozgalomból, aki a Párbeszéd képviselője lett – mondta Nagy Ervin, a XXI. Századi Intézet elemzője. Boros Bánk Levente, a Nézőpont Intézet igazgatója szerint a Szikra Mozgalom a XX. század elejének szélsőbaloldali, kommunista frazeológiáját és módszereit egy az egyben alkalmazza a megmozdulásai során.

Kísértet járja be hazánkat, a kommunizmus kísértete
Tordai Bence, Jámbor András
Fotó: Tordai Bence Facebook-oldala

A Szikra Mozgalom olyan, mint a görögdinnye: kívül zöld, belül vörös – jelentette ki Nagy Ervin, a XXI. Századi Intézet elemzője. Jámbor Andrásra, a Párbeszéd parlamenti képviselőjére utalva hangsúlyozta: az, hogy a magyar parlamentben egy szélsőbaloldali mozgalom képviselője jelen lehet, az összellenzék felelőssége, amely nemcsak a szélsőjobbot vette magához a Jobbik formájában, hanem a szélsőbalról is szövetségeseket keresett. Szerinte Magyarországon nincs igény egy ilyenfajta mozgalomra, mert ez elszigetelt és szélsőséges szervezet, amely a történelmi tapasztalatok alapján nagyon sok ember érzékenységét sérti – írta a Magyar Nemzet.

Izzítanák a tüzet

Nagy Ervin kijelentette, hogy a rendszerkritikus és szélsőbaloldali Szikra Mozgalom önmagát progresszív, zöldügyeket képviselő szervezetként határozza meg, amelynek célja, hogy elfogadhatóvá tegye szélsőséges nézeteit. A mozgalom esetleges térnyeréséről szólva azt mondta, hogy mivel az összellenzék is egyre szélsőségesebben politizál, fennáll annak a veszélye, hogy utcai botránypolitizálással megzavarják a társadalmi rendet és a jogbiztonságot.

Az elemző hozzáfűzte, hogy jelenleg nincs akkora támogatásuk, amivel Magyarországon nagyobb szerepet tudnának betölteni, de nincs is rájuk igény. Feltételezhetően ezért is csak egyesületként működnek, és csak felkéredzkedtek az ellenzéki listára, mert ha egy magát zöldnek hazudó szélsőbaloldali párt önállóan indulna, az nem érne el még egy százalékot sem a választásokon – fejtette ki Nagy Ervin.

Felforgató baloldal

Évszázados hagyománya van a baloldali felforgató tevékenységnek – mondta Boros Bánk Levente annak kapcsán, hogy a Jámbor András fémjelezte Szikra Mozgalom több, fizikai agressziótól sem mentes, provokatív megmozdulást tartott. A Nézőpont Intézet igazgatója hozzátette: a kommunizmus mint illegális mozgalom szintén extrém és erőszakos volt. Az elemző minden olyan fellépést a terrorizmushoz hasonlított, ami erőszakot hordoz magában, mivel gyenge pozícióból indulnak ki a siker reménye nélkül.

Ezeknek a mozgalmaknak vagy a megfélemlítés a céljuk vagy a figyelemfelhívás. Amit Magyarországon tapasztalunk, az inkább kontraproduktív társadalmi hatású – fejtette ki Boros Bánk Levente. Arra a kérdésre, hogy négy, kétharmaddal elbukott választás után honnan veszi a baloldal a bátorságot, hogy „a nép nevében” nyilatkozzon, a Nézőpont Intézet igazgatója elmondta: ez nem más, mint az az elitista megközelítés, ami mindig is jellemzője volt a balliberális oldalnak. Eszerint ők feljogosítva érzik magukat arra, hogy felhatalmazás nélkül változást követeljenek.

Bigott elitizmus

Ez abból az elitizmusból fakad, hogy az ő gondolkodásmódjuk az igaz, az egyedüli és kizárólagos, minden más, ami ezzel szemben áll, az rossz, akár a többség akarata ellenére is – jegyezte meg Boros Bánk Levente.

Mint ismeretes, a Szikra Mozgalom tagjai hétfőn a fővárosi Las Vegas Casino Tropicana előtt tüntetettek, erőszakot provokáltak, majd csekkeket dobáltak, és azt skandálták: „Fizessenek a gazdagok!” Egy nappal később a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar budapesti épülete előtt akcióztak. Mindenesetre nem a Szikra Mozgalom az egyetlen szélsőséges baloldali szervezet, ide sorolható a Táncsics-Radikális Balpárt, a nemzetközi hátterű Antifa mozgalom és A Város Mindenkié nevű szervezet is.

Kapcsolódó írásaink

Teljes káosz a baloldalon

ĀMárki-Zay egyesülete a párttörvényt megkerülve, külföldi forrásokból is finanszírozhatja a kampányt egy olyan nemzetközi hálózat segítségével, amelynek partnere az Antifa is