Belföld

Teljes káosz a baloldalon

Márki-Zay egyesülete a párttörvényt megkerülve, külföldi forrásokból is finanszírozhatja a kampányt egy olyan nemzetközi hálózat segítségével, amelynek partnere az Antifa is

Nem merte élő adásba engedni a baloldal az Orbán Viktorral mindenáron vitát követelő jelöltjét, de a „programbemutatóról” összevágott felvétel közzététele is csúszott, a hírek szerint túl sok dolguk volt a vágóknak.

Teljes káosz a baloldalon
Súgógéppel sem merték élőben adni Márki-Zayt
Fotó: YouTube.com

Miután tavaly decemberben – több részletben – témakörönként, igaz, konkrétumok nélkül már elővezette „programját” a baloldal, újra elkezdték ígérgetni a közös programot, ám hétről hétre csúsztak vele, végül a szerdára meghirdetett nagy bemutató is egészen kaotikusra sikeredett. Márki-Zay Péter eredetileg délután hat órára harangozta be az „élő” Facebook-eseményt, majd közölte követőivel, hogy „technikai okok miatt” csak hétkor kezdenek, ám nem sokkal hat óra után Szél Bernadett közösségi oldalán elindult egy élő videó a rendezvényről, rajta az eredeti meghívóban írt első felszólalóval, Jeszenszky Gézával.

Márki-Zaynál azonban semmi jel nem utalt erre, sőt tájékoztatta híveit, hogy az új időpont nyolc óra. Percekkel este nyolc után élő közvetítés helyett elindult a „programbemutató”: először az a már korábban megosztott kampányvideó, amelyben a Magyar Turisztikai Ügynökség imázsfilmjét engedély nélkül felhasználva, vagyis ellopva fideszes lopásról értekeznek. Ezután további ellenzéki reklámanyagok következtek, majd az új kampánydal.

A hosszú várakozás után végül az érdeklődők megnézhettek egy összevágott anyagot az órákkal azelőtt lezajlott eseményről, amelyen Márki-Zay Péter és baloldali politikusok – Hadházy Ákos, Komjáthi Imre, Szabó Tímea, Arató Gergely, Z. Kárpát Dániel, Lengyel Róbert és Schmuck Erzsébet – a jelöltek gyűrűjében egy koherens program felvezetése és az ígéretek forrásokkal való alátámasztása helyett többnyire a kormányt bírálják.

Elgondolkodtató mindenesetre, hogy nem merte élő adásba engedni a baloldal az Orbán Viktorral mindenáron vitát követelő kormányfőjelöltjét. Ráadásul – Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzőjének információi szerint – a súgógép ellenére Márki-Zay többször belerontott a szövegbe, ezért hosszúra nyúlt megvágni a nyersanyagot, így állt elő a többórás csúszás. A közönség tapsolását is gép irányította, ezért tapsoltak többször is indokolatlanul, mondat közepén – jegyezte meg posztjában Deák.

A Századvég tegnap rámutatott: párt nem fogadhat el külföldi szervezettől és nem magyar állampolgártól vagyoni hozzájárulást, e törvényi előírást kerüli meg a Márki-Zay által alapított Mindenki Magyarországa Mozgalom, amely az egyesületi formát felhasználva külföldről finanszírozhatja a kampányt. Pártként kizárólag az az egyesület működhet, amely kinyilvánítja, hogy a párttörvény rendelkezéseit magára nézve kötelezőnek ismeri el.

A szabályozás célja, hogy külföldi pénzügyi körök ne tudjanak befolyást gyakorolni a hazai választásokra, idegen érdekek mentén alakítva a magyar közéletet. Márki-Zay kampánya azonban egyesületén keresztül támogatható a The Action Network nemzetközi progresszív szervezet felületének segítségével. A hálózat partnerei között olyan szélsőbaloldali, anarchista szervezetek tűnnek fel, mint a Black Lives Matter vagy az Antifa mozgalom.

Egyébként épp a hosszú távú pártszervezési terveit vázolta tegnap Márki-Zay az InfoRádióban. Azt mondta, nem a Mindenki Magyarországa Mozgalom alakul párttá, hanem új pártot szeretne felépíteni. Hiányzik „egy becsületes jobboldali párt”, „amelyre tisztességes emberek is, valódi keresztény emberek is nyugodtan szavazhatnak”. „Nyilván ott van a Jobbik mint jobboldali párt, radikálisok, de a volt MDF-es, volt fideszes szavazók hiányolják azt, hogy egy becsületes jobboldali párt is legyen Magyarországon” – fejtegette.

Kapcsolódó írásaink