Belföld

Felcsavart hisztériakeltés a balliberális színjátékhoz

A színpadon politikai versengés, demokráciaféltés, a függöny mögött Gyurcsány-féle alkuk – Az előválasztáson várhatók drámák, például ha nem kerül ki győztesen Tordai Bence

Egy bábjátékban is akadhatnak meglepetések: Tordai mellett Hadházy Ákos sem lehet biztos a győzelmében.

Felcsavart hisztériakeltés a balliberális színjátékhoz
Mint mindig, most is a bukott kormányfő mozgatja a szálakat a háttérben
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Még el sem kezdődött a politikai versenyfutásnak álcázott előválasztási procedúra, a Gyurcsány Ferenc vezette oltásellenes ellenzék máris nekilátott a hisztériakeltésnek, miután a kabinet bejelentette: meghosszabbítanák a rendkívüli jogrendet. Bár a törvényjavaslat várható elfogadása nem jelenti automatikusan a járványvédelmi intézkedések kitolását, csak idő kérdése, mikor kiált ismét diktatúrát Brüsszelben a baloldal.

Lesz előválasztás, ha kell, polgári engedetlenség által – reagáltak a pártok, hozzátéve, azért, hogy a procedúra ne legyen ellehetetlenítve, előrébb hoznák azt a nyári hónapokra. Csakhogy az előválasztásban a bukott miniszterelnök mozgatja a szálakat.

Az álaggodalmaskodás, újabb demokráciaféltés nem arról szól, hogy az oltásellenes ellenzék ne tudná megtartani az előzetes versenyfutásokat. Sokkal inkább arról van szó, hogy egyes baloldali pártok (DK, MSZP–Párbeszéd, Jobbik) már leosztották a lapokat, és ebbe az újabb tömörülések (Momentum, Mindenki Magyarországa Mozgalom, Szikra Mozgalom) nem tudnak beleszólni. Fekete-Győr Andrásék többek között ezért korteskednek az online szavazási lehetőség mellett – ez idáig hiába.

A legfrissebb adatok alapján a DK 80, a Jobbik 16, az LMP 10, az MMM 22, a Momentum 59, utóbbiak közösen 2, az MSZP 1, a Párbeszéd 3, a Szikra pedig 1 jelölttel méreti meg magát a 106 egyéni körzetben. Hogy a szocialisták eddig csupán egy bejelentést tettek, az arra enged következtetni, hogy kivárnak, csakúgy, mint a kormányfőjelöltjük bejelentésével, aki nagy valószínűséggel Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke lesz.

A főpolgármester territóriuma, Budapest 17 egyéni körzete viszont nagy csatákat ígér, ahol nincsenek megcinkelve a kártyák. Újbudán Gyurcsány bizalmasa, Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes mérkőzik meg a kerület momentumos alpolgármesterével, Orosz Annával. A XII. kerületben indul az oltásellenes kijelentéseiről elhíresült Komáromi Zoltán (DK), vele szemben egy momentumos pártelnökségi tag, Hajnal Miklós. Kálmán Olga (DK) Berg Dániellel (Momentum) és Tordai Bencével (Párbeszéd) mérkőzik meg a II.–III. kerületben.

Érdekes kimenetele lehet Hadházy Ákos (Momentum) és Tóth Csaba (MSZP) összecsapásának, miután előbbi korrupciós vádakat is felhozott a zuglói országgyűlési képviselővel szemben, aki még nem jelezte hivatalosan az újraindulási szándékát. Kőbánya-Kispest egyéni körzete képlékeny, a korrupciós ügyek vizsgálatába belebukott momentumos Paróczai Anikó mellett a DK-s Arató Gergely indul, bár Burány Sándor (MSZP) nevét is emlegetik. A Kertvárosban szintén a DK (Nemes Gábor) és a Momentum (Hollai Gábor) csap össze, de Márki-Zay Péter elindítja azt a Vajda Zoltánt is, aki korábban fideszesek listázására buzdított.

Kapcsolódó írásaink