Belföld

Lassan visszatérnek a migránsok a határ menti erdőkbe

Szinte majdnem minden hívás után cserélik a SIM-kártyákat saját és „ügyfeleik” telefonjában az embercsempészek, de néhány alkalom után a készüléket is eldobják – közölte az Alapjogokért Központ nemzetbiztonsági tanácsadója. Horváth József szerint a szervezett bűnözői csoportok így minimális kontroll mellett tudnak működni.

Lassan visszatérnek a migránsok a határ menti erdőkbe
Katona járőrözik az ideiglenes biztonsági határzárnál a magyar–szerb határon, Ásotthalomnál
Fotó: MTI/Rosta Tibor

Darabokra tört, elégetett mobiltelefonok, szétdobált SIM-kártyák és megannyi lom hever szerteszét Szerbia magyar határ menti erdeiben. A migránsokat a legutóbbi lövöldözés után begyűjtötték és elszállították Szabadka környékéről, de a szemét ott maradt, s lassan ők is visszaszivárognak – derült ki a Magyar Nemzet riportjából. A lapnak megszólaló helybéliek szerint az illegális bevándorlók erőszakosak, nem egyszer fogtak már fegyvert túrázókra, természetvédőkre, egy pásztor pedig arról beszélt: a határsértők rendszeresen féltéglákkal dobálják a magyar rendőröket és járműveiket.

A telefonokat és a SIM-kártyákat biztonsági okból semmisítik meg. Erről már Horváth József, az Alapjogokért Központ nemzetbiztonsági tanácsadója beszélt. Az embercsempészek tisztában vannak azzal, hogy a hatóságok figyelik a telefonoknak a forgalmazását. Ezért aztán időről időre lecserélik, és eldobják a régi kártyákat, adott esetben még a telefont is, hogy ne lehessen lekövetni őket, és ugyanezt várják el „ügyfeleiktől” is – mondta.

Hozzátette: a szervezett bűnözői csoportok kiépítették azokat a csatornákat, amelyeken keresztül kontroll nélkül vagy minimális kontrollal tudnak telefonokat beszerezni. Szerbiában egyébként relatíve könnyű dolguk van, hiszen az országban az unióstól eltérő szabályozások vannak érvényben, így vásárláskor nem kell megadni személyi adatokat. A telefonok és a SIM-kártyák ráadásul pluszbevételt jelentenek a számukra, mivel ezeket rendszerint nem az illegális bevándorlók szerzik be maguknak, hanem az embercsempészek. 

„A telefon jóval drágább, mint egy kártya, ezért azokat két-három használat után, míg a kártyákat szinte minden beszélgetés után cserélik, és ahhoz képest, mint amennyiért ők beszerzik, jóval többért adják tovább ezeket a migránsoknak” – jegyezte meg Horváth József.

Kapcsolódó írásaink