Krónika

Idén már 258 ezer határsértőt fogtak el a magyar rendőrök

Bakondi György elmondta, a tavalyi évhez képest ezerrel nőtt az elfogott embercsempészek száma is. „A napi adat is azt mutatja, hogy a magyar határ folyamatos nyomás alatt áll” – emelte ki a főtanácsadó, hozzátéve, hogy mostanra felértékelődött az úgynevezett balkáni útvonal védelme.

Idén már 258 ezer határsértőt fogtak el a magyar rendőrök
Idén már 258 ezer határsértőt fogtak el
Fotó: Police.hu

A főtanácsadó kiemelte: nem véletlen, hogy az Európai Unió vezetői, valamint a tagállamok állam- és kormányfői Albániában tanácskoztak a kérdésről.

Rendkívül fontos lenne, hogy az EU határától minél távolabb lehessen feltartóztatni az érkezőket, illetve az is, hogy kialakuljanak olyan mechanizmusok, amelyek közelebb hozzák az unióhoz azokat az országokat, amelyek csatlakozni szeretnének a jövőben – hangsúlyozta Bakondi György.

Hozzátette, Szerbiának is segítséget kellene nyújtani ahhoz, hogy a migrációs fenyegetést kezelni tudja. Bakondi György elmondta azt is: a 2015 óta elkövetett terrorcselekmények is jelzik, hogy az érkezők integrációja az európai társadalomba kudarc.

„Azt hiszem, hogy a huszonnegyedik órában vagyunk ahhoz, hogy az európai politikai döntéshozók helyesen mérlegeljék az illegális migráció súlyos következményeit, (...) és időben keressünk olyan megoldást, amely biztosítja azt, hogy a határon kezdődő biztonság jellemzője legyen az európai emberek mindennapjainak is” – fogalmazott a főtanácsadó.

Kapcsolódó írásaink