Belföld

Karácsony bünteti a jobboldali vezetésű kerületeket

Háttérbe szorítja a jobboldali vezetésű kerületeket Karácsony Gergely – állapította meg Csepel polgármestere, Borbély Lénárd. Jól látható, hogy a külső, fideszes vezetésű önkormányzatoknak – többek között az útfelújításban – nem a főváros, hanem a kormány segít, méghozzá a budapesti útépítési programból.

Karácsony bünteti a jobboldali vezetésű kerületeket
Karácsony Gergely baloldali főpolgármester
Fotó: MH/Katona László

A főpolgármester nemcsak Csepelt, de az összes jobboldali vezetésű kerületet háttérbe szorítja – nyilatkozta nemrégiben a Hír TV-nek Csepel fideszes polgármestere – írta a Magyar Nemzet. Borbély Lénárd emlékeztetett arra is, hogy Karácsony Gergely a covidjárvány ideje alatt egyetlen fejlesztési tervet sem osztott meg a főváros jobboldali polgármestereivel.

Úgy tűnik, hogy az útfelújítások nyertesei a baloldali vezetésű kerületek, többek között a XV. és a XIV. kerület, szeptemberben derült ki, hogy a XV. kerületben a BKK beruházásában csaknem egy év alatt megújul az Erdőkerülő utca és a Zsókavár utca, emellett új gyalogátkelőhelyeket létesítenek, valamint akadálymentesítik a Fő téri villamosmegállót.

Novemberben pedig arról szóltak a hírek, hogy újabb útszakaszt korszerűsítenek Zuglóban: a Vezér utcai nagyberuházás Füredi utca felé vezető oldalának megújult részét Karácsony Gergely főpolgármester, Horváth Csaba, Zugló polgármestere és Hajdu Flórián alpolgármester adta át hivatalosan a kerület lakosainak.

Ezzel szemben Budapesten a külső kerületi részeket a budapesti útépítési programban újítják föl, amit Szatmáry Kristóf miniszteri biztosként vezet. Legutóbb Kovács Péterrel, a XVI. kerület fideszes polgármesterével együtt nyilatkozta, hogy zavartalan a forgalom a Veres Péter út felújított szervizútján, ugyanis a budapesti útépítési programnak köszönhetően a teljes beruházást kormányzati forrásból tudták finanszírozni, ami ennél az útnál csaknem 160 millió forintot jelent. Ennek eredményeképpen a Batsányi János utca és a Katóka utca közötti, 662 méter hosszú útszakasz kapott új burkolatot.

Emellett megújult a XVI. kerületi Sashalom fogalmas főútja, a Thököly út a Budapesti út és a Talpfa köz között. A pályaszerkezet megújítása mellett az eddiginél szélesebb járdákat alakítottak ki, ezzel segítve a gyalogosforgalmat, ami főként a Sashalmi piac környékén lesz érezhető könnyebbség.

Szatmáry Kristóf úgy fogalmazott: ahogy még másik két felújítandó kertvárosi főút, úgy a Thököly út is a fővárosi önkormányzat kezelésébe tartozik, ők azonban nem támogatták a már elég rossz állapotban lévő utak felújítását. Végül a kormány több milliárd forintos támogatásának köszönhetően tudott idén megújulni a Thököly út, a Magtár utca és a Rózsa utca is.

Az útfelújítások mellett más feladatokat is el kell végezniük a kerületi vezetéseknek. „Ismét a főváros helyett szállíttattuk el a lakossági veszélyes hulladékot" – tájékoztatott Facebook-posztjában Horváth Tamás, Rákosmente polgármestere.

Hozzátette: az önkormányzatnak az elszállítás 8,3 millió forintba került. A polgármester posztjában emlékeztetett, hogy a főváros vezetése a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. közszolgáltatási szerződéséből törölte a veszélyeshulladék-begyűjtési kötelezettséget, amit pedig a korábbi években díjmentesen elvégzett.

Kapcsolódó írásaink