Belföld

Migránsok lövöldöztek Horgos központjában + VIDEÓ

Ismét migránsok lövöldöztek Horgoson, ezúttal a település központjában. Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség frakcióvezetője az RTV-ben arról beszélt, utoljára a törökök és a tatárok végeztek olyan tevékenységet az ország területén, mint most a migránsok – írta a Magyar Nemzet.

Mint írták, a horgosi polgárok arról tájékoztatták szerkesztőségüket, hogy a településen csütörtök délután óta lövöldözéseket hallanak. A Horgos – a mi falunk nevű Facebook-csoportban pedig közzé is tettek egy, a falu központjában készült videót, amelyen látható, ahogyan a bevándorlók menekülnek, és közben lövések dördülnek el.

Objektum doboz

Egy másik videóban pedig az látható, hogy valamivel 18 óra előtt gépkarabélyokkal felfegyverkezett kapucnis férfiak vonulnak végig a Bartók Béla utcán.

Objektum doboz

A Facebookon többen is azt írták, hogy már nem mernek éjszaka az utcára lépni, és féltik gyerekeiket. A házakban sem merik őket egyedül hagyni. A falubeliek egyúttal rendkívüli falugyűlés összehívását kezdeményezték. Mint írják, nincs mire várni, azonnali cselekvésre van szükség. A Pannon RTV információi szerint leszámolás történt két migránscsoport között, néhányan meg is sérültek. A helyi lakosoknak nem esett bántódásuk.

Tarthatatlan a helyzet Horgoson, Martonoson, Nyugat-Bácskában és Szabadkán is – reagált az eseményekre az RTV-ben Pásztor Bálint, a Vajdasági Magyar Szövetség parlamenti frakcióvezetője. A párt alelnöke emlékeztetett, hogy a VMSZ képviselői 2015 óta rendszeresen felemelik hangjukat a téma kapcsán, ezzel is harcolva a polgárok biztonságáért. Szerinte nem megengedhető az, hogy a migránsok fontosabbak legyenek, mint a helyi lakosok.

Objektum doboz

A politikus kiemelte: egyes szerbiai ellenzéki politikusok fasisztának nevezik őt ezen álláspontja miatt. Mint fogalmazott: a VMSZ követeli Szerbia déli határának védelmét, a polgárok biztonságának garantálását, a rendőrség és csendőrség jelenlétét a terepen. Csak a VMSZ kormányzati szerepvállalásának volt köszönhető minden egyes hatósági fellépés a migránsokkal szemben, de ez még mindig nem elegendő – tette hozzá.

Európában is egyre többen kezdik belátni azt, hogy a magyar kormánynak van igaza, és a Vajdasági Magyar Szövetségnek, amely mindvégig egyedül volt ebben a témában a szerbiai parlamenti pártok közül. Ilyen szempontból tartja nagyon fontosnak azt a hármas egyeztetést, ami elindult a szerb köztársasági elnök, a magyar miniszterelnök és az osztrák kancellár között. Ennek az eredménye az kéne legyen, hogy Szerbia déli határához kerül ennek a kérdésnek a kezelése – nyilatkozta Pásztor. A frakcióvezető a hármas együttműködéstől azt várja, hogy az illegális migránsok ne az ország északi területein végezzenek olyan tevékenységet, amelyet utoljára a törökök és a tatárok tettek.

Néhány héttel ezelőtt lelőttek egy migránst a településen.

Kapcsolódó írásaink