Belföld

Bakondi: Egyre erőszakosabbak a migránsok és az embercsempészek

Jelentős változás történt a migránsok és az embercsempészek viselkedésében, egyre erőszakosabban lépnek fel – mondta a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója az M1 aktuális csatorna szombat esti műsorában.

Bakondi: Egyre erőszakosabbak a migránsok és az embercsempészek
Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója
Fotó: Facebook / Magyarország Kormánya

Bakondi György hangsúlyozta: ez az erőszakos fellépés nyomatékosítja azt a magyar kormányzati álláspontot, hogy nem menekültek, nem felelnek meg a menekültté nyilvánítás kritériumainak azok, akik erőszakosan, bűnözők segítségével, okmányok nélkül, tisztázatlan célból próbálnak bejutni az Európai Unióba.

Az erőszakos fellépés tipikussá vált a magyar határon, a balkáni útvonal többi országában, de a spanyol határon is tapasztalják – ismertette.

Kifejtette: 2015 óta nincs változás az EU migrációs poltikájában, nem támogatják azokat az intézkedéseket, amelyeket egyes nemzetállamok a határaikon megtesznek. Ugyanakkor az utóbbi időben már uniós tisztségviselők is beszélnek arról, hogy az emberkereskedelem és az embercsempészés ellen kell fellépni.

Felidézte, hogy a közelmúltban megtartott magyar–osztrák–szerb csúcstalálkozók központi témája az illegális migráció elleni közös küzdelem volt.

A miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója kiemelte: az uniós belső határforgalom ellenőrzésének visszaállítása helyett a külső határok megerősítése a megfelelő megoldás.

Magyarország 2015 óta őrzi a déli határt, ennek összköltsége elérte az 1,6 milliárd eurót, ennek 1 százalékát térítette meg eddig az EU – mondta Bakondi György.

Kapcsolódó írásaink