Belföld

Aknavető gránátok kerültek elő egy mezőzombori szántóföldön

A tűzszerész-alakulathoz még most is átlagosan évi kétezer rendőrségi bejelentés érkezik

Lócsontváz és 85, különböző gyártmányú világháborús aknavető gránát került elő egy mezőzombori szántóföldön – közölte a Magyar Honvédség tűzszerészezrede pénteken a Facebook-oldalán.

Aknavető gránátok kerültek elő egy mezőzombori szántóföldön
Lócsontváz alól került elő 85 darab, különböző gyártmányú világháborús aknavető gránát
Fotó: MH 1. Honvéd Tűzszerész És Hadihajós Ezred Facebook-oldala

Azt írták, hogy a Borsod-Abaúj Zemplén megyei Mezőzombornál mezőgazdasági földmunkák során feltételezett robbanóeszközre bukkantak egy szántóföldön.

A tűzszerészek megállapították, hogy egy 81 milliméteres német repesz aknagránát került elő. Megkezdték a kutatást további robbanóeszközök után, azonban nem további robbanótesteket, hanem csontokat találtak a katonák. A protokollnak megfelelően felfüggesztették a keresést, az igazságügyi orvosszakértő megvizsgálta a csontokat, és megállapította, hogy azok egy csaknem nyolcvan évvel ezelőtt elhullott ló maradványai.

Így a tűzszerészek be tudták fejezni a mentesítést, és végül 58 darab 81 milliméteres német repeszgránátot, 26 darab, szintén 81 milliméteres román aknavető gránátot és egy további, ezekkel megegyező méretű, magyar repesz aknagránátot szállítottak el a Magyar Honvédség központi gyűjtőhelyére későbbi megsemmisítésre.

A tűzszerészezred bejegyzésében arra is kitért, miért szunnyadhatott több mint nyolcvan, nem kilőtt, második világháborús robbanóeszköz egy ló csontváza alatt.

Mint írták, 1945. szeptember 28-án alakult meg az első aknakutató egység, amelynek feladata a civil lakosságra nézve legveszélyesebb aknák lokalizálása, kiemelése és ártalmatlanítása volt. A telepített tüzérségi és aknavető gránátok, lőszerek kezelésére a második világháborút követő években nem rendelkezett az ország szabad kapacitásokkal, ezért a megmaradt robbanóeszközöket a polgárok „kreatív" módszereket alkalmazva próbálták eltüntetni, hogy azok ne veszélyeztessenek másokat.

Az egyik ilyen módszer volt félreeső területen mély gödörben elhelyezni, majd elhullott állat tetemével, végül földdel lefedni a pusztító hatású eszközöket.

Közölték: a tűzszerész-alakulathoz még most is átlagosan évi kétezer rendőrségi bejelentés érkezik, jellemzően a második világháborúból visszamaradt robbanóeszközökkel kapcsolatban. Kiemelték: ha bárki bármilyen robbanótestnek tűnő tárgyat talál, azonnal bejelentést kell tenni a rendőrségnek, hogy a még mindig veszélyt jelentő eszközök ne szedjenek további értelmetlen áldozatot.

Kapcsolódó írásaink