Belföld

NNK: Az antibiotikumok megfontolt alkalmazása mindannyiunk felelőssége

Az antibiotikumok megfontolt alkalmazása nemcsak orvosi kérdés, hanem mindnyájunk közös felelőssége, ami ágazatok közötti összefogást kíván – mondta az országos tiszti főorvos az európai antibiotikum nap és a november 18–24-én tartandó antibiotikum világhét kapcsán rendezett online tudományos ülésen pénteken.

NNK: Az antibiotikumok megfontolt alkalmazása mindannyiunk felelőssége
Becslések szerint az EU-ban, Izlandon és Norvégiában évente több mint 35 ezer ember hal meg antibiotikum-rezisztencia következtében
Fotó: AFP/EyePress News

A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) idézi Müller Cecíliát, aki kiemelte: az Európai Unióban egyre nő az antibiotikumoknak ellenálló baktériumok aránya, így az antibiotikum-rezisztencia komoly népegészségügyi fenyegetést jelent.

Becslések szerint az EU-ban, Izlandon és Norvégiában évente több mint 35 ezer ember hal meg antibiotikum-rezisztencia következtében – mondta.

A közlés szerint az Egészségügyi Világszervezet (WHO) magyarországi irodájának képviseletében Szigeti Szabolcs a WHO által életre hívott antibiotikum világhét idei fókuszát ismertette.

Elmondta: az „Egy egészség” megközelítés lényege, hogy az antibiotikum hatékonyságának megőrzésében mindegyik szakterületnek felelőssége és szerepe van, ezért elengedhetetlen a közös munka, az együttműködés az ágazati szereplők között. Az előkészítés véglegesítéséhez és a végrehajtás támogatásához kiváló alapot teremt a héten aláírt kétéves szakmai együttműködési megállapodás a Belügyminisztérium és a WHO között.

A tudományos ülésen előadások hangzottak el az antibiotikum-rezisztens baktériumok és a koronavírus-járvány összefüggéseiről, arról, hogyan alakult az utóbbi években az antibiotikum-felhasználás. Ismertették továbbá, milyen gyakorlati problémákkal szembesülnek a kórház-higiénikusok, és milyen lehetőségek vannak az antibiotikum-rezisztens baktériumok terjedésének visszaszorítására.

Ezenkívül előadás hangzott el arról, hogy mennyire elterjedtek Magyarország ivóvízbázisaiban az antibiotikum-rezisztens kórokozók, és milyen intézkedéseket hoznak az állategészségügyben az antibiotikum-rezisztencia visszaszorítása érdekében.

Kapcsolódó írásaink