Krónika

Újabb három majomhimlős fertőzöttről számolt be a Nemzeti Népegészségügyi Központ

Elkülönítették őket

Hatra emelkedett a hazai majomhimlős fertőzöttek száma valamennyien 20–40 év közötti férfiak – közölte az NNK. Az új fertőzöttek egy 37 éves Somogy megyei férfi, továbbá egy 39 éves és egy 33 éves budapesti férfi, akik majomhimlőre utaló tünetekkel keresték fel a területileg illetékes egészségügyi szolgáltatót.

A szakrendelők az eljárásrendnek megfelelően mintát vettek, amit beküldtek a Nemzeti Népegészségügyi Központ veszélyes kórokozókkal foglalkozó Nemzeti Biztonsági Laboratóriumába, ahol igazolták és megerősítették a majomhimlő-fertőzést. A betegek általános állapota kielégítő, kórházi kezelés szükségessége egyik esetben sem merült fel. A fertőzött személyek otthonukban tartózkodnak, elkülönítve. A területileg illetékes járványügyi hatóságok a járványügyi vizsgálatokat megkezdték, a kontaktkutatások jelenleg folyamatban vannak.

Kapcsolódó írásaink

A levegőben is terjedhet a majomhimlő

ĀA majomhimlő vírusa a levegőben is terjedhet, de csak akkor, ha közben szoros, tartós, szemtől szemben érintkezést tartanak fenn – mondta az amerikai járványügyi és megelőzési központ (CDC) igazgatója újságíróknak