Krónika

Két új majomhimlő-fertőzöttet találtak

Újabb majomhimlős fertőzötteket azonosítottak a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szakemberei – tájékoztatták pénteken az MTI-t. Egy harmincöt éves, életvitelszerűen Budapesten tartózkodó és egy huszonnégy éves Pest megyei férfinak vannak majomhimlőre utaló tünetei.

A fertőzöttek enyhe tünetekkel otthonukban tartózkodnak, elkülönítve. A területileg illetékes járványügyi hatóság megkezdte a járványügyi vizsgálatokat, a kontaktkutatás folyamatban van. Az NNK arra kéri a lakosságot, hogy aki majomhimlőgyanús tüneteket észlel magán, mielőbb forduljon orvoshoz. Az első majomhimlős esetet a múlt héten regisztrálták Magyarországon. Az országos tiszti főorvos korábban elmondta: a majomhimlő egy emberről emberre nem túl könnyen terjedő úgynevezett zoonózis-fertőzés, azaz állatról emberre terjed, a megbetegedéshez mindenképpen szoros kontaktus kell.

Tünetei a kezdeti szakaszban rossz közérzet, fejfájás, izomfájdalom, nyirokcsomó-duzzanat, majd megjelennek a kiütések, hólyagok, jellemzően az arcon, kézfejen és tenyéren, majd az egész testen.

Kapcsolódó írásaink