Belföld

Laosz újra nyitotta budapesti nagykövetségét

Rekordot döntött a laoszi–magyar kereskedelmi forgalom – jelentette be csütörtökön Szijjártó Péter. A külügyminiszter emlékeztetett, hazánk 2019-ben nyitotta meg vientiáni konzulátusát.

Laosz újra nyitotta budapesti nagykövetségét
Szijjártó Péter: Laosz és hazánk kapcsolatai soha sem egymás kioktatásáról szóltak
Fotó: Szijjártó Péter Facebook-oldala

Laosz újranyitotta nagykövetségét Magyarországon - jelentette be közösségi oldalán csütörtökön Szijjártó Péter. A külügyminiszter emlékeztetett, kapcsolataink néhány évvel ezelőtt elérték azt a szintet, ahonnan már csak úgy tudunk előre lépni, ha kölcsönösen konzulátust alapítunk a két fővárosban. Magyarország így tett 2019-ben Vientiánban, Laosz pedig ma Budapesten.

A mi viszonyunk soha sem egymás kioktatásáról szólt, s nem is akartuk megmondani a másiknak, hogy miként kellene élnie – fogalmazott. Mindig a kölcsönös tiszteletre és együttműködésre helyeztük a hangsúlyt, az eredmények pedig nem maradtak el – hangoztatta Szíjjártó Péter.

Az utóbbi hat évben a csúcsra ért az együttműködésünk – így rekordot döntött a kereskedelmi forgalmunk és a magyar felsőoktatásba jelentkező laoszi diákok száma egyaránt – húzta alá a tárcavezető. Közölte azt is, e mellett nyolcvanmilliárd forint értékben hajtanak végre hazai vállalatok beruházásokat Délkelet-Ázsiában.

Hozzátette, ahelyett tehát, hogy egymást leckéztetnénk, mi együttműködünk, nem is eredménytelenül s a ma megnyíló laoszi nagykövetség pedig nemcsak a barátság jele, hanem egy új fejezet is az együttműködésünkben.

Kapcsolódó írásaink