Belföld

Művelődési házak mellett uszoda zár be Esztergomban

Az energiaárak növekedése 2022-ben 305 millió, jövőre pedig 780 millió forint többletköltséget jelent a városnak

Esztergomban a fűtési idény végéig bezár több művelődési ház és az uszoda, 18 foknál nem lehet több az önkormányzati intézményekben, beruházásokat halasztanak el és minimumra csökkentik a rendezvények számát – erről döntött csütörtöki ülésén a város közgyűlése.

Művelődési házak mellett uszoda zár be Esztergomban
Esztergom közüzemi költségei 2021-ben 228 millió forintot tettek ki, míg 2023-ra ez az összeg meghaladja az egymilliárd forintot
Fotó: Iranyesztergom.hu

Az előterjesztés szerint a város közüzemi költségei 2021-ben 228 millió forintot tettek ki, míg 2023-ra ez az összeg a költségcsökkentő intézkedések ellenére is meghaladja az egymilliárd forintot.

A számítások alapján az energiaárak növekedése 2022-ben 305 millió, jövőre pedig 780 millió forint többletköltséget jelent az önkormányzatnak.

A képviselők által elfogadott döntés szerint a fűtési idény végéig felfüggeszti működését a Szentgyörgymezői Olvasókör, a Féja Géza Közösségi Ház, a Művelődés Háza és az önkormányzat kertvárosi kirendeltségét bezárják.

A Szent István Strandfürdőben nem állítják fel az uszodának otthont adó buborékot, így az intézmény működését felfüggesztik, valamint a minimumra korlátozzák az élményfürdő szolgálatásait, és a nyitvatartás gazdaságosságát minden hónapban felülvizsgálva döntenek a további működésről.

A fürdő energiaválság okozta többletkiadásainak csökkentésére „energiaalapot” hoznak létre, amelybe az Esztergomban működő vállalkozások támogatását várják.

Az önkormányzat és vállalatai által fűtött helyiségekben napközben nem lehet több 18 foknál, munkaidőn kívül a fűtést tovább csökkentik, kivételt képeznek a gyermekeket és időseket ellátó intézmények.

Az önkormányzat minden halasztható felújítást átütemez, a karácsonyi díszkivilágítást csak a városháza előtti térre korlátozza, létszámstopot rendel el, és csak a kiemelt rendezvényeket tartja meg, azokat is csökkentett költségkerettel.

Az előterjesztés szerint a város vizsgálja a lehetőségét, hogy a készülő sportcsarnokot átadás után Esztergomi Vitézek Rögbi, Atlétikai és Futball Club kézilabda-szakosztálya üzemeltesse taotámogatás lehívásával, mert a fenntartás az önkormányzat számára 200 millió forintos kiadást jelentene.

Kapcsolódó írásaink