Gazdaság

Egyre népszerűbb Komárom-Esztergom megye

Megnövekedett az érdeklődés a tatabányai központú Komárom-Esztergom megyében található ingatlanok iránt. A legkeresettebb ingatlantípus a családi ház a megyében, amelyre a vásárlók csaknem 10 millióval többet költenek átlagosan, mint két évvel ezelőtt. Az átlagos négyzetméterárak 2021-hez mérten 19 százalékos emelkedést mutatnak. 

Egyre népszerűbb Komárom-Esztergom megye
Kifejezetten kelendőek a családi házak a megyében, a falusi csoknak igen nagy szerepe van ebben
Fotó: MH/Katona László

Az ország legkisebb területű, mégis második legnépesebb megyéjében, a tatabányai székhelyű Komárom-Esztergom megyében nemcsak az ingatlanárak, de a tranzakciószámok is emelkedő tendenciát mutatnak az elmúlt évek adatai alapján. Az átlagos négyzetméterárak az összes ingatlantípust egy kalap alá véve 2020-hoz képest 45 százalékos, a 2021-es évhez mérten pedig 19 százalékos emelkedést mutatnak – közölte a Duna House.

A pandémia következtében megváltozott ingatlanvásárlási szokásoknak, valamint az otthonteremtési támogatások – köztük a falusi csak – meglétének köszönhetően a megye települései egyre vonzóbbá váltak a nagyvárosi nyüzsgés helyett nyugalmat keresők, illetve a családot alapító fiatalok körében.

„A családi házak népszerűsége 2020-tól, vagyis a járványidőszak alatti kiköltözési hullámtól kezdődően emelkedni kezdett Komárom-Esztergom megyében, 2022-re már az összes megyei tranzakció csaknem hatvan százalékát teszik ki ezek az ingatlanok. A házvásárlók átlagosan 26,7 millió forintot költenek a térségben ingatlanra, ami 2020-hoz képest 9 millió forintos növekedést jelent” – kezdte Benedikt Károly, a Duna House PR- és elemzési vezetője. A családi házak áremelkedése a megyei átlagos négyzetméterárak változásában is tetten érhető, 2020-hoz hasonlítva 53 százalék, 2021-hez viszonyítva 24 százalékos áremelkedés tapasztalható. Az idei évben az esztergomi vásárlók költöttek a legtöbbet családi házra, átlagosan 46 millió forintba került itt az otthonteremtés. A Duna House szakértői a megye legmagasabb árú ingatlanát szintén ebben a városban értékesítettek, 169 millió forintért, 563 ezer forintos áron négyzetméterenként. A legmagasabb négyzetméterárat, 880 ezer forintot pedig ugyancsak egy esztergomi, nagyon jó állapotú házért fizette az új tulajdonosa.

A második legkeresettebb ingatlantípus a téglaépítésű lakás Komárom-Esztergom megyében, azonban míg 2021-ben az összes eladott ingatlan 35 százaléka tartozott ide, 2022-ben 7 százalékpontos enyhülés érezhető. A rezsivédett panellakások népszerűsége a 2021-es visszaeséshez képest két százalékpontos emelkedést mutat ebben az évben, azonban így is csak a tranzakciók 12 százalékát tették ki idén a házgyári ingatlanok, annak ellenére, hogy a megyében mintegy 25 százalékos a lakótelepek aránya.

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom