Gazdaság

Az energiaárak növekedése kockázati tényező az ingatlanpiac számára

Az energiaárak növekedése az építési költségek emelkedését, a forintárfolyam gyengülése a reálgazdasági kilátások romlását vetíti előre

A kereskedelmi ingatlanpiac számára kockázatot jelentenek az emelkedő energiaárak és az ebből adódó inflációs nyomás, illetve az erre reagáló, szigorodó monetáris politika, amely a finanszírozási költségek növekedését is eredményezte – mondta a Magyar Nemzeti Bank (MNB) igazgatója csütörtökön egy online sajtótájékoztatón.

Az energiaárak növekedése kockázati tényező az ingatlanpiac számára
Képünk illusztráció
Fotó: Pexeles

Nagy Tamás a jegybank őszi Kereskedelmiingatlan-piaci jelentésében mindezek mellett kockázati tényezőként említette az építési költségek emelkedését, valamint a forintárfolyam gyengülését.

Mindezek együttesen az MNB igazgatója szerint a reálgazdasági kilátások romlását vetítik előre.

A legmeghatározóbb szegmens, az irodapiac alakulásáról elmondta, hogy a bérleti kereslet a koronavírus-járvány után kialakult, alacsonyabb szinten stabilizálódik. A bérleti kereslet harmadával marad el már több negyedéve a járvány előtti szinttől. „Ez a viszonylag gyengébb kereslet találkozott idén új irodaátadásokkal, amelynek hatására a félévkor 9,9 százalékos kihasználatlansági ráta a harmadik negyedévben 11 százalékra emelkedett” – mondta, hozzátéve, hogy ez még elmarad a kritikus szinttől.

Kapcsolódó írásaink