Belföld

Országos sztrájkra készülnek a pedagógus-szakszervezetek

Összehívta a pedagógus sztrájkbizottság képviselőit a PDSZ, az Egységes Diákfront kezdeményezésére pedig a fővárosban és az ország több iskolája előtt élőláncot alkottak csütörtökön délelőtt a tanulók és oktatóik. 

Országos sztrájkra készülnek a pedagógus-szakszervezetek
Élőlánc a Kodály iskolánál
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

Számos iskola előtt tartottak demonstrációt, valamint élőláncot csütörtökön délelőtt. A tüntetők egy része verseket olvasott fel, mások kormányellenes jelszavakat skandáltak. Az élőláncot az Egységes Diákfront kezdeményezte, mely a Margit hídnál tartotta központi megmozdulását.

Mindeközben az MTI tudósítása szerint november 7-re a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ) ügyvivője egyeztetésre hívta a pedagógus sztrájkbizottság képviselőit. Nagy Erzsébet arról is beszámolt, hogy november 18-ra újra országos sztrájkot hirdettek, illetve november 2-án a közoktatás helyzetéről szóló vitanapot tartanak az Országgyűlésben.

Gosztonyi Gábor, a Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ) alelnöke közöle, hogy november 22-én, a magyar közoktatás napján „demokráciaórákat” tartanak az iskolákban a diákoknak, november 26-án pedig „nemzeti konzultációra” várnak mindenkit a nemzet főterére, a budapesti Kossuth térre.

Molnár Áron, a noÁr Mozgalom alapítója országos szolidaritási sztrájkra szólította fel az embereket. Azt mondta, az ellenállást ki kell terjeszteni a többi szakszervezetre is.

Kapcsolódó írásaink