Belföld

Kiírták az idei Ujvári János diplomadíj-pályázatot

Ismét meghirdette az Ujvári János diplomadíj-pályázatát a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala. Az első helyezett 250 ezer, a második 200 ezer, a harmadik 150 ezer forint pénzjutalomban részesül.

Kiírták az idei Ujvári János diplomadíj-pályázatot
Képünk illusztráció
Fotó: MH

Idén is meghirdeti a végzős hallgatóknak szóló Ujvári János diplomadíj-pályázatát a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala (SZTNH). A szervezet közleménye szerint december 5-éig várják a jelentkezéseket, és március 24-éig az elkészült pályamunkákat.

A végzős hallgatók diplomamunkájukkal vagy a szakdolgozatukkal nevezhetnek, amelyben a választott téma szellemitulajdon-védelmi vonatkozásait tárják fel legalább tíz oldalon, illetve amelyet teljesen a szellemitulajdon-védelem valamely kérdésének szentelnek.

A pályázat megírását az SZTNH szellemitulajdon-védelmi képzéssel és egyéni szakmai konzulens biztosításával támogatja – közölték. A hallgatók eközben megismerhetik a szellemitulajdon-védelem elméleti alapjait, és betekinthetnek a gazdasági és jogi jelentőségébe gyakorlati oldalról is. Ezzel olyan tudáshoz is jutnak, amelyet majd a munkaerőpiacon kutatóként, mérnökként vagy bármilyen más pályán hasznosítani tudnak – hívták fel a figyelmet.

A pályázatra öt kategóriában – szabadalom- és használatiminta-oltalom, védjegyoltalom, formatervezésiminta-oltalom, a szerzői jog, valamint a szellemitulajdon-védelem gazdasági szerepének vizsgálata – lehet jelentkezni. Kategóriánként az első három helyezettet díjazzák. Az első díj 250 ezer, második 200 ezer, harmadik díj 150 ezer forint, a pénzjutalomban nem részesülő hallgatók pedig értékes könyvajándékot kapnak – olvasható a közleményben.

A pályázati szándékot jelezni a hallgató nevével, e-mail címével, képző intézményének és a karnak a megjelölésével, a diplomamunka címével és rövid vázlatával, valamint a kategória megjelölésével lehet az [email protected] e-mail-címen.
A pályázatot évente kétszer, az őszi és a tavaszi félévben végző hallgatóknak írja ki az SZTNH, de a díjakat a két félév pályázóinak egyszerre adják át. Szeptember 30-áig minden pályázót tájékoztatnak az eredményéről – ismertették.

A közleményben idézték Pomázi Gyulát, a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának elnökét, aki azt mondta, az SZTNH kiemelt feladatának tekinti, hogy az egyetemistákkal is megismertesse a szellemitulajdon-védelem fontosságát.

„Szerencsére egyre aktívabb a kapcsolatunk a felsőoktatási intézményekkel, amit mi sem jelez jobban, mint az a tény, hogy az előző évekhez képest háromszor annyi egyetemi hallgató volt kíváncsi 2022 első félévében a szellemitulajdon-védelmi távoktatási képzésünkre. Vagyis egyre több fiatalban fogalmazódik meg az igény, hogy még egyetemi tanulmányaik alatt átfogó ismereteket szerezzenek a szellemi tulajdon védelmével kapcsolatban, ráadásul az oltalmazás az ő esetükben kedvezményesen vehető igénybe” – fogalmazott.

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom