Belföld

Püspökök találkozója Budapesten

Budapesten tartották a kelet-közép-európai püspöki konferenciák elnökeinek találkozóját. A kétnapos tanácskozás központi gondolata a béke volt.

Püspökök találkozója Budapesten
Gintaras Grusas vilniusi érsek is részt vett a találkozón
Fotó: AFP/Hans Lucas

A béke nem a háború puszta hiánya, nem is szűkíthető le a szembenálló erők egyensúlyának állandósítására, nem is hatalmi intézkedésekből fakad, hanem valóban és sajátosan az igazságosság műve – hangoztatta Veres András Budapesten a kelet-közép-európai püspöki konferenciák elnökeinek találkozóján. Mint Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK)  elnöke fogalmazott, ott lehet béke, ahol befogadják Jézust, és megnyílik az emberek jót akaró szíve mások felé.

Az eseményen mások mellett részt vettek Gintaras Grusas, Vilnius érseke, az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsának elnöke, Erdő Péter bíboros, esztergom-budapesti érsek, Mario Grech bíboros, a Püspöki Szinódus főtitkára, a szlovák, a lengyel, a román, a szlovén, a horvát és a bosznia-hercegovinai püspöki konferenciák, valamint a Szerbiát és más államokat tömörítő Szent Cirill és Metód püspöki konferencia elnökei és képviselői.

Michael Wallace Banach apostoli nuncius a találkozón feltette a kérdést, hogy mit tesz az egyház a békéért? Megjegyezte, ennek a kérdésnek kell visszhangoznia az emberek szívében. Gintaras Grusas vilniusi érsek mindenkit arra kért, hogy imádkozzanak Ukrajna és Európa nyugalmáért és a háború lezáródásáért.

Kapcsolódó írásaink

Aki nem tud misére menni, töltsön több időt imával

ĀA templomokat nem zárják be, de azt kérik, hogy aki betegnek érzi magát, önmaga és mások védelmében érezze lelkiismereti kötelességének, hogy mielőbb orvoshoz forduljon, és ne menjen közösségbe - közölte a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia