Kultúra

A békéért való imádkozásra kéri híveit a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia

Nagyböjt első napja

Szerdán kezdődik a negyvennapos böjt, amellyel a keresztények húsvétra, Jézus feltámadásának ünnepére készülnek.

A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) arra kéri a katolikus híveket, hogy eleget téve Ferenc pápa felhívásának, nagyböjt első napján a békéért is imádkozzanak. Emlékeztettek, az egyházfő múlt szerdán intézett felhívást mindenkihez, hogy március 2-án, hamvazószerdán tartsanak böjti napot és imádkozzanak a békéért, kérve Szűz Mária, a „béke királynője” közbenjárását.

Az MKPK kiemeli: a nagyböjt, a húsvétra készülés alkalom a bűnbánatra, az imádság, a böjt és a rászorulók segítése pedig a bűnbánat legfontosabb kifejezései. „Amikor észrevesszük környezetünkben a magányos, beteg vagy anyagi szegénységben élő embertársainkat és adománnyal, munkával, jó szóval igyekszünk segítségükre lenni, gondoljunk arra, hogy közösségek, családok, sőt egész népek is rászorulhatnak gondoskodó szeretetünkre” – írták.

Hozzátették: a magyar nép körében is sokaknak van szüksége segítő gondoskodásra. Hangsúlyozták, a lakosság elöregedése miatt nagy szükség van az idősek és a betegek hatékony, intézményes támogatására, illetve a család értékeinek megerősítésére.

Kapcsolódó írásaink