Belföld

Felújították a kapuvári Szent Sebestyén-templom tornyát

Átadták a magyar templomfelújítási program részeként megújult Szent Sebestyén-plébánia tornyát és tetőszerkezetét vasárnap Kapuváron. A célra tizenöt-tizenöt millió forintot fordítottak.

Felújították a kapuvári Szent Sebestyén-templom tornyát
Veres András győri megyés püspök (j3), Gyopáros Alpár, a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos, a térség fideszes országgyűlési képviselője (j2) és Hámori György (Fidesz-KDNP) polgármester (1) átvágja a szalagot
Fotó: Filep István / MTI

A kormány 2014 óta juttat jelentős forrásokat egyházi intézmények, épületek és templomok fejlesztésére, megújítására a központi költségvetésből – hangoztatta vasárnap Kapuváron Gyopáros Albert. A modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos – aki egyben a térség fideszes országgyűlési képviselője is – emlékeztetett, a célzott felújítási program részeként több mint huszonhatmilliárd forint támogatásból ezernégyszáz templom újult meg Magyarországon és további négyszáz a Kárpát-medence más, honfitársaink lakta területein.

Gyopáros Alpár úgy vélte, a Kapuvár gartai városrészében található Szent Sebestyén-plébánia tornyának és tetőszerkezetének megújítása jelentősen javítja a városképet. Hozzátette, a településen az elmúlt években több mint hetvenmillió forint kormányzati támogatással, önerővel és adományokkal kiegészülve mintegy százmillió forintból újulhatott meg több egyházi épület is.

Hámori György (Fidesz–KDNP), Kapuvár polgármestere arról beszélt, hogy a templomtornyok irányt mutatnak az embereknek, szakrálisan és fizikailag is. Az M85-ös gyorsforgalmi út megépülésével a városban a közlekedés átterelődött a gartai városrészre, így aki a Győrből, vagy Sopronból érkezik, a Szent Sebestyén-templom tornyát látja meg először – fűzte hozzá.

Varga György plébános elmondta, hogy bár az épületet a kilencvenes években felújították, a tetőszerkezetet nem szigetelték, a horganyzott lemezeken a víz átcsurgott. A célra most a program révén tizenöt-tizenöt millió forintot fordíthattak – tette hozzá Varga György.

Az új épületet Veres András megyéspüspök áldotta meg.

Kapcsolódó írásaink