Belföld

Soltész Miklós: A templomfelújítás a közösséget szolgálja

Amikor templomot újítunk fel, akkor a közösséget akarjuk szolgálni, attól függetlenül, mekkora településről van szó - mondta a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára vasárnap Budaörsön. A Pest megyei templom felújításához a kormány 50 millió forinttal járult hozzá.

Soltész Miklós: A templomfelújítás a közösséget szolgálja
Spányi Antal, a Székesfehérvári Egyházmegye püspöke beszédet mond a budaörsi Nepomuki Szent János Plébániatemplom felújításának ünnepén
Fotó: MTI/Illyés Tibor

Soltész Miklós a budaörsi Nepomuki Szent János Plébániatemplom felújításának ünnepén arról beszélt, a helyi németség az unokáinak is építtette a templomot, ami azt jelentette, hogy itt akarnak maradni, itt képzelik el a jövőjüket.

Azt hangoztatta, háromszáz évvel ezelőtt Magyarországra települt egy olyan nemzetiség, amelyik szorgalmával, becsületével és igényességével gazdagította a nemzetet. A templomfelújításoknál talán a legfontosabb a hit továbbadása és megerősítése - fűzte hozzá az államtitkár.

Arról is beszélt, hogy a kormány tevékenységének is köszönhetően az elmúlt tíz évben javult a gyermekvállalási kedv, az ezt mutató arányszám 1,25-ről 1,53-ra emelkedett, továbbá 80 százalékkal nőtt a házasságkötések száma, 27 százalékkal kevesebb a válás, és 36 százalékkal csökkent az abortuszok száma is.

Hozzátette, mindez nem más, mint az értékek mentése, és Magyarországon a lakosság 80 százaléka értéknek tartja a kereszténységet, még akkor is, ha nem hívő. 

Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára beszédet mond
Soltész Miklós, a Miniszterelnökség egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkára beszédet mond
Fotó: MTI/Illyés Tibor

Csenger-Zalán Zsolt, a térség fideszes országgyűlési képviselője arról beszélt, különlegesnek számít a mai Európában, hogy megújulnak egyházi intézmények, hitéleti közösségi terek, hiszen Európa-szerte a templomokat inkább bezárják.

A kormánypárti képviselő azt hangoztatta, hogy erős nemzet csak erős közösségekre épülhet, a közösségekhez pedig tudás és hit kell.

A megújult katolikus templomot és a híveket Spányi Antal, a Székesfehérvári Egyházmegye püspöke áldotta meg.

Kapcsolódó írásaink

Támogatás a templomok felújítására

ĀÉpített örökség - megjelentek a jövő évi egyházi támogatási felhívások, amelyek elsősorban kistelepüléseken lévő templomok külső felújítását célozzák

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom