Belföld

Karácsony Gergely lemondott Budapestről

A főpolgármester helyett beosztottjai próbálják meg oltani a tüzet, a politológus szerint ez azt mutatja, hogy válságkezelésből elégtelenre vizsgázott a városvezető

A legújabb információk szerint Budapest megmenekülhet attól, hogy Karácsony Gergely főpolgármester tehetetlensége miatt a szemétbe fulladjon, az FKF hulladékszállítói pénteken talán már felveszik a munkát.

Karácsony Gergely lemondott Budapestről
Karácsony Gergely látszatmegoldásai egyre nagyobb problémát okoznak a fővárosban
Fotó: MH/Purger Tamás

Napok óta nem viszik el a szemetet Budapesten. Az FKF hulladékszállítóinak tiltakozása kedden kezdődött, amikor Rákospalotáról és a testvérhegyi telephelyről sem indult el a kukásautók egy része, a csepeli telephelyen pedig a beszámolók szerint a köztisztasági dolgozók és a takarítók is csatlakoztak a sztrájkhoz, valamint az Ecseri úti telephelyen várták azokat a vezetőket, akik tárgyalóképesek.

A szemétszállítók többek között azt sérelmezték, hogy a főváros baloldali vezetése hazugságokat terjeszt a fizetésükről, ráadásul ellenőröket vettek fel, hogy kémkedjenek a dolgozók után, az ellenőrök viszont sokkal többet keresnek, mint ők.

A Magyar Nemzet értesülései szerint a főpolgármester a katasztrófavédelemhez fordult, szedjék össze ők a budapestiek szemetét. A megoldást már máshol kereső Karácsony Gergely úgy tűnik, hogy ismét megmenekülhet, mert a legújabb információk szerint a hulladékszállítók képviselői megállapodtak a Budapesti Közművek vezetésével. A sztrájkolók átmeneti megoldásként elfogadták a főváros által felajánlott bruttó 200 ezer forintot, amit október 14-ig kifizet nekik a cég. Ezen kívül novemberben és decemberben is kapnak 50-50 ezer forintot, karácsonyra pedig 120 ezret. Az állam által biztosított 15 százalékos januári béremelésen felül a főváros még 2 százalékot ígért a munkásoknak.

– Válságkezelésből elégtelen – értékelte a főpolgármester teljesítményét Kiszelly Zoltán, a Kiszelly Zoltán, a Századvég Politikai Elemzések Központjának igazgatója. – Azt látjuk, hogy gazdátlan a város. A Lánchíd felújítása elhúzódik, a 3-as metró felújítása ugyancsak késik, és ebben a helyzetben is a kapkodást látjuk. A Demszky-féle hagyományt folytatják, aki mindig is a kormányra mutogatott, a kormánnyal került konfliktusba, ahelyett hogy saját javaslatokat tett volna. Az üzemeltetési költségekhez mindig a kormánytól kért pénzt, és polgármesterként mindig csak a szalagátvágásra összpontosított.

A politológus úgy látja, hogy mindez csak a bevezető, mert azt már bejelentették, hogy januártól a BKV-nak nincs megállapodása az áramról, így feltehetőleg a tömegközlekedési cég következik majd.

– Ugyanezt láttuk Demszkynél is, aki szintén nem tudta az üzemeltetés költségeit biztosítani, és mindig a kormánytól várt segítséget. A hulladékszállítók mellett a többi fővárosi cég dolgozói is hasonlóképpen reagálhatnak, ezért számíthatunk még fennakadásokra a város életében – fogalmazott Kiszelly Zoltán.

Kapcsolódó írásaink