Belföld

Kirúgnák a sztrájkoló kukásokat Karácsonyék

Sztrájkolni kezdtek a szemétszállítók a fővárosi közterületfenntartónál, az FKF-nél, mivel úgy gondolják, hogy Budapest baloldali vezetése hazugságokat terjeszt a fizetésükről, és azt is sérelmezik, hogy a dolgozók után kémkedő ellenőröket vettek fel, akik ugyanakkor sokkal többet keresnek náluk – adta hírül a Magyarnemzet.hu. Az FKF baloldali vezetése ráadásul nem is hajlandó tárgyalni a dolgozókkal, sőt kirúgással fenyegették meg őket.

Kirúgnák a sztrájkoló kukásokat Karácsonyék
Kedd reggel előzetes bejelentés nélküli munkabeszüntetés kezdődött (képünk illusztráció)
Fotó: MH

Az FKF Ecseri úti telepi dolgozói elsősorban azon háborodtak fel, hogy korábban valaki azt nyilatkozta: a hulladékszállítóknál a fizetés a négyszázezer forintot is elérheti egy idő után, ez ugyanis nem igaz, ennek alig fele a fizetésük. Kifogásolnak azt is, hogy a cég ellenőröket vett fel, nagyrészt nyugdíjas rendőröket, akik autóval követik a szemétszállítókat, azt figyelve, kapnak-e pénzt, illetve be van-e jelentve az a kuka, amit kiürítenek. Ezek az ellenőrök pedig 100–150 ezerrel többet keresnek, mint a kukások.

A szemétszállítók arról beszéltek, a kukásautókat most leadják azzal, hogy hibásak, nem lehet velük dolgozni, így nem is indulnak majd el. A dolgozók legnagyobb megdöbbenésére reggel háromnegyed nyolckor egy szakszervezeti vezető kereste meg őket, és azzal fenyegetőzött, hogy kirúgják a sztrájkolókat, ha ha nem dolgoznak. 

Wintermantel Zsolt, a Fidesz–KDNP fővárosi frakcióvezetője tegnap közösségi oldalán kommentálta az ügyet:

Objektum doboz

Baloldali hárítás szemétszállítás ügyben is

Különösen álságos Karácsony Gergelytől, hogy korábban támogatta a brüsszeli szankciókat, annak következményei miatt azonban már a kormányra mutogat! - posztolta a Fidesz Budapest Facebook-oldalán. Emlékeztettek arra, hogy a főpolgármester még az ál-Klicskónak azt mondta: „örülök annak, hogy létrejött a szankciós csomag és hogy Magyarország végül is ezt nem tudta megakadályozni”. A fővárosi közgyűlés ülésén pedig úgy fogalmazott: „Nagyon remélem, hogy az Európai Unió nem nézi tétlenül azt, hogy az energiakrízis romba dönti az egész európai gazdaságot, és legalább olyan bátor döntések következnek, mint amilyenek a szankciók voltak Oroszországgal szemben.”

Most pedig, hogy a brüsszeli szankcióknak következményei vannak, és az energiaárak eddig soha nem látott magasságban vannak, már a kormányra hárítja a felelősséget, és a kormánytól várja a megoldást. Pedig az energiaárak nem a kormány miatt emelkedtek, hanem a Karácsony Gergely által is támogatott szankciók miatt - hívták fel a figyelmet.

Sajnos már megszokhattuk a főpolgármestertől, hogy soha semmiért nem vállalja a felelősséget! Olyan ügyek mellett, amelyek nem tartoznak a hatáskörébe politikai haszonszerzésből nagyon okosan tud érvelni, de a saját feladatival nem foglalkozik! A hulladékkezelés a Fővárosi Önkormányzat törvényi feladata! Karácsony Gergelynek most a fővárosi közterület-fenntartónál sztrájkba lépő kukások ügyével kellene foglalkoznia, hogy Budapesten rendben legyen a szemétszállítás. A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. a főváros tulajdonában van, vagyis minden felelősséget a főpolgármesternek és az FKF-et is irányító Mártha Imrének kell viselnie! Vagy ellenkező esetben miért jár neki a több milliós fizetés és jutalom? - posztolta a Fidesz Budapest.

Végül hangsúlyozták: köztudott, hogy 2021-ben megtörtént az elszámolás a főváros és az állami kukaholding között, a feleknek nincs elszámolási vitája. Karácsony Gergely a hárítással és a hazugsággal nem szolgálja a budapestiek érdekeit, és nem a megoldás felé halad!

Kapcsolódó írásaink