Belföld

Egyházi iskolákban is elkél az iskolaőrség

Az új tanévben megint nőtt a rendészeti segítséget kérő iskolák száma

Egyre több oktatási intézmény igényli, hogy iskolaőrök segítsék a rendfenntartást, az új tanévben már 570 iskolában jelentek meg az őrök. Nemcsak az államiak, de több egyházi és magániskola is él a lehetőséggel.

Egyházi iskolákban is elkél az iskolaőrség
A leendő iskolaőrök háromhetes képzésen vesznek részt
Fotó: Police.hu

Népszerűnek bizonyul a 2020 szeptemberében bevezetett iskolaőrprogram, az iskolaőrökre való igény folyamatosan emelkedik – hívta fel a figyelmet egy parlamenti háttéranyagban Rétvári Bence. A Belügyminisztérium államtitkára rámutatott, hogy a most indult tanévben 570 intézmény vesz részt a programban, valamennyi iskola önként kérte, hogy az őrök kapcsolódjanak be a tanárok és diákok mindennapjaiba. Bár a program eredetileg az állami iskolákban indult el, azóta más fenntartók is úgy látták, hogy a zavartalan munkához szükségük van az extra, rendészeti segítségre. Jelenleg összesen 385 tankerületi, 167 szakképzési, 11 egyházi, 4 magán és 3 agrárminisztériumi fenntartású intézményben dolgozik iskolaőr – közölte Rétvári Bence. Összehasonlításképp: az elmúlt tanév végén összesen 491 volt a részt vevő intézmények száma, tehát azóta mintegy nyolcvan új intézmény jelezte igényét.

Korábban megírtuk, az iskolaőrség bővítése tervben volt a kormány részéről is: Pintér Sándor belügyminiszter az Országgyűlés honvédelmi és rendészeti bizottságának ülésén már rögtön az új kormány felállásakor kijelentette, hogy több iskolaőr kell, mert tanítani csak abban az osztályban lehet, ahol rend van.

Az iskolaőrök feladata alapvetően az, hogy betartassák a házirendet: megakadályozzák, hogy a diákok a tanítás vége előtt igazolatlanul távozzanak, kitessékeljék a jogosulatlan belépőket, és elfogják azokat, akik bűncselekményt vagy szabálysértést követnek el.

Lőfegyverük nincs, de használhatnak gumibotot, sőt bilincset és gázspray-t is, a szükségesség és az arányosság elvének megfelelően.

Persze nem lehet akárki iskolaőr, munkába állásukat minden esetben komoly felvételi előzi meg: az iskolaőröknek rendészeti, pedagógiai, pszichológiai képzésen és egészségügyi alkalmasságin is részt kell venniük, mielőtt a gyerekek közé engedik őket. Az iskolaigazgatók visszajelzései alapján monitorozzák is a teljesítményüket, sőt továbbképzéseket is szerveznek nekik, ahol többek közt kommunikációs és konfliktuskezelési technikáikat csiszolhatják.

Az iskolaőrök az elmúlt másfél év során országszerte közel ötszáz alkalommal avatkoztak be, és a rendőrség eddigi tapasztalatai pozitívak. Az Országos Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint az iskolaőrök jelenléte nagyban elősegíti a zavartalan oktatást, és erősíti a tanulók, pedagógusok biztonságérzetét. A folyosókon, udvaron, osztálytermekben felbukkanó őrök nemcsak visszatartó erővel bírnak, de a tapasztalatok szerint a diákok személyes problémáikkal, kérdéseikkel is gyakran fordulnak hozzájuk segítségért.

Kapcsolódó írásaink