Belföld

Szigorú törvénnyel lépne fel a kormány az iskolai erőszak ellen

Az Országgyűlés elé terjesztette a kormány az iskolai erőszak megszüntetéséről és megelőzéséről szóló törvényjavaslatot, amely szükség esetén lehetőséget biztosít a gyors, erős, hatékony fellépésre az iskolai erőszakot elkövetők ellen - közölte Horváth László fideszes parlamenti képviselő szerdán sajtótájékoztatón.

Szigorú törvénnyel lépne fel a kormány az iskolai erőszak ellen
Horváth László: Az iskolai erőszak gyökere nem az iskolában, hanem az elkövető családjában van, ezért a család felelőssége a gyermek viselkedése
Fotó: MH/Hegedüs Róbert

A képviselő azt mondta, hogy a kormány azt javasolja, ha egy diákot erőszakos iskolai cselekménnyel ítélnek el, ne járjon utána egy évig családi pótlék. Horváth László szerint az iskolai erőszak gyökere nem az iskolában, hanem az elkövető családjában van, ezért a család felelőssége a gyermek iskolai viselkedése.

A javaslat kezdeményezi a diákok és tanárok biztonságát növelő iskolaőrség felállítását is. Az iskolaőrség tagjai a tanítási időben jogosultak az iskola egész területén szakszerű és arányos intézkedésekre, szükség esetén kényszerítő intézkedést is alkalmazhatnak - tette hozzá.

Ismertette, hogy a kormány indítványozta a büntethetőségi korhatár 12 éves korra csökkentését a tanárokat bántalmazó diákok esetében. Erre azért van szükség, mert a jelenlegi iskolai büntetések - jellemzően írásbeli figyelmeztetések - nem nevezhetők igazán büntetésnek, és azoknak nincs visszatartó erejük. Súlyosabb fegyelmi vétség esetén pedig túl hosszú és bonyolult az eljárás - vélekedett.

Horváth László hangsúlyozta: tanárt megfenyegetni, megalázni, bántalmazni szigorúan tilos, ezt származásra vagy szociális helyzetre tekintet nélkül minden diáknak és szülőnek tiszteletben kell tartania.

Minden tanárt és tanulót megillet az emberi méltóság, joguk van a biztonsághoz, a nyugodt tanításhoz és tanuláshoz, ahol viszont iskolai erőszak van ott sem tanítani, sem tanulni nem lehet - jelentette ki a képviselő.

Kapcsolódó írásaink