Belföld

Főkonzuli látogatás és egyetemi tanévnyitó Nagyváradon

Grezsa Csaba, a Magyar Köztársaság kolozsvári főkonzulja bemutatkozó látogatást tett az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács (EMNT) elnökénél, Tőkés László püspöknél a nagyváradi elnöki irodában. Erre az adott alkalmat, hogy mindkettőjüket meghívták a Partiumi Keresztény Egyetem (PKE) délelőtti tanévnyitó ünnepélyére, amelyre az intézmény székhelyéül szolgáló volt református kultúrpalota dísztermében került sor kedden.

Főkonzuli látogatás és egyetemi tanévnyitó Nagyváradon
Fotó: Tőkés László, az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács alapító elnöke

A tanévnyitót megelőző megbeszélésen a hivatalát augusztusban átvett új kolozsvári főkonzul és az EMNT elnöke áttekintette az erdélyi magyarság általános, azon belül pedig a felsőoktatás helyzetét, különös tekintettel a PKE előtt álló kihívásokra és lehetőségekre.

Mint közismert, az első akkreditált romániai magyar magánegyetemet a Pro Universitate Partium Alapítvány (PUPA) hozta létre egyházi háttérrel 1999–2000-ben, azóta magyar állami támogatással működik. A PUPA és az egyetem kezdeményezője és elnöke a Királyhágómelléki Református Egyházkerület akkori püspöke, Tőkés László volt.

Szóba kerültek a honosítással kapcsolatos egyes kérdések is, Grezsa Csaba elismerően emelte ki, hogy az Erdélyi Magyar Nemzeti Tanács demokráciaközpontjai bő tíz éve hathatós segítséget nyújtanak a magyarországi intézményeknek és az erdélyi magyaroknak az állampolgárság megszerzésében.

A megbeszélés után a püspök és főkonzul munkatársaikkal, köztük Szilágyi Zsolt kabinetvezetővel és Demeter Stefánia Katalin konzullal, együtt sétáltak át a szomszédba, az egyetemi tanévnyitóra.

Kapcsolódó írásaink