Belföld

Helikopterek köröznek majd a fejünk felett

Másodszor ad otthont az Európai Védelmi Ügynökség által szervezett nemzetközi helikopteres harcászati oktatótanfolyamnak 2022. október 3–21. között az MH Pápa Bázisrepülőtér. A hír kapcsán a honvédség vezetése a megnövekedett légiforgalomra figyelmezteti a lakosságot.

Helikopterek köröznek majd a fejünk felett
Katonai forgószárnyas Budapest belvárosának egén (Képünk illusztráció.)
Fotó: Purger Tamás / MH

Intenzív hanghatásra kell számítani egy nemzetközi helikopteres harcászati oktatótanfolyam miatt hétfőtől október 21-ig Veszprém és Somogy vármegyék északi részén - közölte a Honvédelmi Minisztérium (HM) vasárnap. A fokozott aktivitás oka, hogy az MH Pápa Bázisrepülőtér másodszor ad otthont az Európai Védelmi Ügynökség által szervezett oktatótanfolyamnak.

Az akció részeként a különböző típusú magyar és külföldi forgószárnyasok speciális harcászati feladatokat hajtanak majd végre alacsony magasságban és lakott területek közelében. A repülések kiemelten Pápa, a volt kenyeri repülőtér, a Siófok-Kiliti légikikötő térségét, valamint az MH Bakony Harckiképző Központ gyakorló- és lőtereinek területét érintik.

Mint a tárca fogalmazott, a Magyar Honvédség a vonatkozó jogszabályokat betartva törekszik arra, hogy a lehető legkisebb mértékben zavarja az állampolgárok nyugalmát.

Múzeumokba illő, veterán szovjet harckocsiktól szabadulna a román állam –írta meg a Főtér. Összesen, húsz T-55-ös harckocsiról van szó, amelyeket a védelmi minisztérium alá tartozó hadiipari cégen, a Romtehnicán keresztül lehet majd megvásárolni. Forgalmi adó nélküli licites kiindulóáruk 44 640 lej (3,8 millió forint). Természetesen csak a hadiiparban mozgó vagy vasbegyűjtéssel foglalkozó cégek mozdulhatnak a csomagra – de csak akkor, ha garanciaként befizették a kezdőár tíz százalékát. Az érintett lánctalpasokat 1962 és 1972 között gyártották.

Kapcsolódó írásaink