Belföld

Tovább romlik a baloldal helyzete a szankciók pártolása miatt

A baloldal már a bevezetése óta lelkes híve a brüsszeli szankciós politikának. Ezen az állásponton azóta mit sem változtattak, annak ellenére, hogy a magyar emberek kétharmada szerint ezek az intézkedések többet ártanak Európának, mint Oroszországnak. A választói akarattal ilyen formában való ismételt szembemenés azonban várhatóan tovább csökkenti a baloldal támogatottságát – derült ki Deák Dániel, a XXI. Század Intézet vezető elemzőjének legfrissebb videójából.

Tovább romlik a baloldal helyzete a szankciók pártolása miatt
A XXI. Század Intézet vezető elemzője szerint a magyar társadalom egyértelműen elutasítja a szankciókat
Fotó: Facebook/Deák Dániel

A XXI. Század Intézet vezető elemzője szerint többek között ez a tanulság vonható le az időközi választások nagyarányú kormánypárti győzelmeiből. A Fidesz–KDNP jelöltjei sok esetben még olyan körzeteket is elvittek, ahol a baloldal 2019-ben még győzedelmeskedett. Természetesen ezekbe a győzelmekbe az elemző szerint vastagon benne van az áprilisi vereség utóhatása, valamint az ellenzék teljes szétesése és perspektívanélkülisége is, de a legfőbb probléma egyértelműen a szankciók pártolása.

A baloldal annak ellenére tatja fent szankciópárti politikáját, hogy a Századvég felmérése szerint a magyarok több mint hetven százaléka elutasítja ezeket, különösen az energiaszankciókat. Hasonló számokat mért egyúttal a Nézőpont Intézet is, amelynek a felmérése alapján kétharmados (66 százalékos) a szankciók társadalmi elutasítása.

Ennek fényében Deák Dániel szerint kijelenthető, hogy a baloldal még saját szavazóinak egy részével is szembemegy a brüsszeli intézkedések támogatásával. Karácsony Gergely például egy hangfelvétel tanulsága alapján még örült is azoknak az intézkedéseknek, amelyek miatt Magyarország forrásoktól esik el, ezzel nem is olyan burkoltan egyértelműen állást foglalt a szankciók mellett, ahogy Dobrev Klára is.

Deák Dániel elemzése teljes terjedelmében az alábbi videón megtekinthető.

Objektum doboz

Kapcsolódó írásaink

A magyarhirlap.hu weboldal sütiket (cookie) és különböző kódokat használ a megfelelő működés, elemzések készítése, a felhasználói élmény fokozása valamint az Ön számára releváns, személyre szabott ajánlatok összeállítása érdekében. Ezek használatát az Elfogadom gomb megnyomásával jóváhagyja. Bővebb információt az Adatkezelési Tájékoztatónkban talál.

Elfogadom