Belföld

Hagyomány és nevelés a legkisebbeknek is

Tanítási intézményeket fejlesztett a Váci Egyházmegye: ökotanterem épült Nagykátán, valamint új épületet kapott a ceglédi Magyarok Nagyasszonya tagóvoda – tudatta lapunkkal az egyházmegye.

Hagyomány és nevelés a legkisebbeknek is
Marton Zsolt váci püspök az óvodaátadó ünnepségen
Fotó: Váci Egyházmegye

Az egyházmegye közleményében beszámoltak arról, hogy szeptember 16-án ünnepelték az idén tíz éves Nagykátai Váci Mihály Katolikus Általános Iskolát, a hálaadó szentmisét Varga Lajos váci segédpüspök mutatta be, aki a nemrégiben elkészült ökotantermet is megáldotta a megemlékezés keretében.

Szentbeszédében a napi evangélium alapján párhuzamot vont a Krisztus-korabeli tanítók és a mai pedagógusok küldetése között, hangsúlyozva, hogy a mai tanítók felelőssége nem kisebb, mint az apostoloké: krisztusi emberré kell formálni a diákokat.

A szabadtéri ökotanteremmel olyan oktatási helyszínt hoztak létre közösségi összefogásban, amely segíti a gyermekeket abban, hogy közelebb kerüljenek a természethez, megvizsgálják annak körforgását, így a fejlesztés összességében a gyermekek környezeti nevelését szolgálja.

Varga Lajos váci segédpüspök a 10 éves jubileumon
Varga Lajos váci segédpüspök a 10 éves jubileumon
Fotó: Váci Egyházmegye

Az ünnepségen jelen volt és rövid köszöntőt mondott Tóth András, Nagykáta nyugalmazott plébánosa és dr. Molnár István, az iskola első igazgatója, akiknek összefogása elengedhetetlen volt 10 évvel ezelőtt a Váci Mihály Katolikus Általános Iskola elindításához.

A Szakál Emese és Zoboki Réka építészhallgatók tervei alapján elkészült ökotanterem létrehozásában Dorner Gábor polgármester, a Váci Mihály iskola tanárai és diákjai, szülők és középiskolás diákok is segédkeztek. A szabadtéri tanterem építése kilenc napot vett igénybe, az összefogás eredményeként megszületett létesítmény tanítási óráknak, napközis foglalkozásoknak, szabadidős tevékenységeknek, játéknak, beszélgetéseknek ad helyet.

Szintén szeptembertől használhatják a gyerekek a ceglédi Magyarok Nagyasszonya tagóvoda új épületét is. Az augusztus végétől tesztüzemmódban működő létesítmény százötven óvodás gyermek számára nyílt meg az Eötvös utcai új létesítményben. A Váci Egyházmegyei Katolikus Iskolák Főhatósága által fenntartott intézmény átadási ünnepségén elhangzott: az új, hatcsoportos óvoda megépítése a Magyar Katolikus Egyház országos óvodafejlesztési programjához kapcsolódott.

A kétszintes épület modern környezetben fogadja a gyermekeket, tornaszobával, szertárral, mosókonyhával, valamint tároló helyiségekkel ellátva. A kormány 747 millió forinttal támogatta a projekt megvalósítását, amelynek teljes költsége 1 milliárd Ft volt. Az építkezésre azért volt szükség, mert az Eötvös téri óvodai épületen szerkezeti repedések, illetve a lábazaton vizesedés nyomai voltak láthatók – írták a közleményben.

A Magyarok Nagyasszonya óvoda különlegessége, hogy pedagógusai nemcsak a keresztény hit átadására törekednek, hanem céljuk a magyar hagyományok átörökítése is. „Küldetésünknek tartjuk, hogy a katolikus, keresztény családok nevelési igényeit kiszolgáljuk, a gyermekeket a legfogékonyabb korszakukban Isten-ismeretre, emberszeretetre neveljük, és Jézushoz vezessük. A hitre nevelés mellett a magyar néphagyományok éltetését, átörökítését tartjuk kiemelten fontos feladatunknak” – áll az intézmény bemutatkozó szövegében.

Kapcsolódó írásaink